Òpera amb Gràcia torna al juliol amb tres espectacles i la dona com a fil conductor
La iniciativa, nascuda al 2021 amb l'objectiu de desencorsetar el gènere, comptarà amb la col·laboració del Cor Òpera de Terrassa
Amb el focus posat en la dona i el suport del Cor Òpera de Terrassa, el festival Òpera amb Gràcia torna al juliol amb noves energies i reforçat pel públic aconseguit en les dues edicions anteriors, i amb més ganes de seguir fent divulgació d'un gènere encara amb prejudicis. "L'objectiu segueix sent el de l'inici, desencorsetar l'òpera per arribar a un públic nou i alhora fiançar el que hem aconseguit fins ara", explica Romina Krieger, responsable del projecte, juntament amb Guerassim Voronkov i Maria Voronkova.
El festival, amb el Claustre de l'Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia com a seu, pretén adaptar les grans produccions que es fan als teatres i portar-les al barri, a un espai accessible i proper per a tots els públics. Així doncs, l'edició d'enguany proposa tres espectacles. El primer d'ells és una de les òperes més emblemàtiques de la història però en una versió reduïda: Carmen, de G. Bizet. Els seus responsables han volgut parar especial atenció a la perspectiva de gènere i reflexionar sobre la masculinitat tòxica. "Comptar amb l'actuació del Cor Òpera de Terrassa en aquest espectacle és molt important; hi haurà vint persones a l'escenari cantant en directe", afegeix Krieger.
Les obres i els projectes del cartell d'enguany obren la porta al debat sobre el rol de la dona a la societat, des del barroc fins avui. El segon espectacle, de nova creació (escrit, interpretat i creat per dones), gira entorn de la figura femenina a través de la historia de la òpera. Per a les seves responsables, no es tracta de fer un rentat de cara a les òperes, sinó entendre el context amb què s'emmarquen aquestes històries i entendre com van tractar la violència contra les dones. El punt divertit el posarà el tercer espectacle, una òpera còmica del barroc: La Serva Padrona de G.B. Pergolesi, adaptada a una hora i amb conjunt instrumental. "Malgrat les dificultats econòmiques seguirem apostant per aquesta projecte", confessa Romina Krieger. A més, Aquest any han obert l'opció de col·laborar-hi a títol individual com a soci o sòcia del festival amb una quota trimestral de 15 euros. A canvi, els socis poden gaudir de descomptes en les entrades o de reserves a les primeres fileres.
Escalfant motors a la Sedeta
Després de fer una presentació d'Òpera amb Gràcia per l'edició de 2022 a la Sedeta, el festival renova col·laboració amb el centre amb un cicle de concerts que inclou tres actuacions: el 8 de febrer (L'amor en l'Òpera), l'1 de març ('Dones a l'Òpera') i el 12 d'abril (El despertar de la primavera, canço i òpera').
[www.operaambgracia.com]