L'Ajuntament activa la compra de La Miranda després de l'entrada d'un fons d'inversió a la propietat

L'associació que gestiona l'equipament al barri de la Salut rebrà l'espai en cessió d'ús a través d'un pla especial que s'aprovarà aquest abril

Societat

La torreta on hi ha la seu de l'associació cultural La Miranda, aquest dimarts al matí
La torreta on hi ha la seu de l'associació cultural La Miranda, aquest dimarts al matí | A. B.

Per pujar a la Miranda, al Coll del Portell i dalt de tot de les escales mecàniques de Baixada de la Glòria, sempre cal una bona dosi d'exercici, i també de militància cívica. En aquesta via hi són fa prop de 20 anys les sòcies i socis del casal, que funciona com a associació cultural i veïnal successora de l'espai que als anys 90 dinamitzava la gent gran de les Panteres Grises. A partir d'ara, la pujada es farà més lleugera després que l'Ajuntament i la propietat majoritària de l'equipament privat, a més lògicament de l'entitat, s'hagin posat d'acord per iniciar el procés d'adquisició municipal amb cessió d'ús posterior. Traducció: l'entitat s'estalviarà els 2.000 euros mensuals i alleugerirà despeses, una part de les quals s'eixugaven ara per la via del conveni amb el Districte de Gràcia.

El moviment de l'Ajuntament es produeix només tres mesos després que un fons d'inversió entrés en la propietat el passat desembre i, segons ha explicat el regidor de Gràcia, Eloi Badia, "hi havia un perill" per al futur de les activitats actuals. La Miranda, una torreta ajardinada en zona limítrof al Park Güell (980 metres quadrats de terreny amb un terç construït), ha vist en els últims anys com els terrenys veïns han patit alguna transformacions significatives com, davant per davant, el convent de la congregació de Cristo Rey que ja es comercialitzen com a pisos de luxe.

En aquest sentit, el consistori ha iniciat el procés d'adquisició de la seu cultural amb la tramitació d'un pla especial urbanístic que definirà l'ús i el caràcter públic, i que s'aprovarà abans del final de mandat, probablement a l'abril. La despesa per a les arques municipals, que no s'ha fet pública, s'extreurà del retorn social dels ingressos del Park Güell.

Una de les portaveus de La Miranda, Maria Lomáscolo, en la trobada d'aquest dimarts a l'equipament per escenificar l'acord amb l'Ajuntament, ha explicat que la compra municipal i la cessió d'ús acaba amb "una de les grans preocupacions" de l'entitat, que compta amb uns 120 adherits. "Els propietaris feia temps que buscaven fer una operació per rendibilitzar l'espai i sempre teníem l'amenaça present; també l'espai es deteriorava perquè no hi havia manteniment de cap tipus", ha apuntat.

Un canvi per potenciar les arts escèniques

La reordenació de la despesa, segons l'Associació La Miranda, permetrà potenciar les arts escèniques "i no haver de fer tants dinars populars" per generar diners. Hi haurà més teatre i dansa, als cartells de fora s'anuncia ioga, bollywood o anglès, i les sales continuen compartint-se amb altres pols de dinamització del barri de la Salut com Salutem, els veïns de la Font del Carbó o el col·lectiu Volta.