El Mercat de l'Estrella es reubica sobre el llac del Parc del Guinardó entre crítiques veïnals

L'Ajuntament manté el projecte, ara desplaçat uns metres, i l'executarà tant sí com no tres anys després de l'emergència

Societat

Veïns de Salvem el Guinardó, dilluns passat protestant contra la decisió definitiva de fer el mercat provisional sobre el llac
Veïns de Salvem el Guinardó, dilluns passat protestant contra la decisió definitiva de fer el mercat provisional sobre el llac | A. B.

L a marxa enrere política de l'Ajuntament sobre el projecte de trasllat del Mercat de l'Estrella al Parc del Baix Guinardó d'ara fa quatre mesos, tenint en compte la irada resposta veïnal, s'ha resolt aquesta setmana amb un simple moviment d'uns quants metres dins del mateix recinte que permetrà conservar la trentena d'arbres que s'afectaven i que centrarà el dany col·lateral en el llac. 

L'Ajuntament, que no tocarà substancialment el projecte previst a nivell de dimensions, ha dedicat esforços aquesta setmana a argumentar la decisió davant dels paradistes i el veïnat, que mantenen postures encara irreconciliables, subratllant que l'afectació al llac no serà tan greu davant el probable buidatge de l'espai d'aigua a causa de les mesures contra la sequera. “Amb la col·locació temporal del mercat sobre el llac, el Govern municipal es compromet a redactar un projecte de reforma integral dels Jardins del Baix Guinardó per integrar l’antic llac com a part del parc, amb zones verdes i jugables. L’objectiu és, un cop el Mercat de l’Estrella vagi a la seva posició definitiva, tirar endavant una renovació dels jardins repensada amb tots els veïns i veïnes”, diu la nota oficial.

De fet, la redefinició del llac era una proposta paral·lela a l'aterratge del mercat provisional i ja prevista en els pressupostos participatius, i ara l'Ajuntament tira la pilota endavant fins que el mercat torni al seu lloc original, amb els anys que passaran. 

L'Ajuntament ha hagut de triar entre paradistes i veïnat (aquests últims ja es van concentrar dilluns poca estona després que s'anunciés la decisió municipal) i considera com a "definitiva" l'opció del llac. "No hi havia cap altra opció més bona", ha valorat la presidenta dels paradistes de l'Estrella, Lourdes Vico. "És una barbaritat posar un mercat dins d'un parc", ha mantingut Patrícia Moya, en declaracions a BTV.

Més en la línia de la pèrdua de temps d'aquests quatre mesos s'han acumulat no només les opinions de Vico sinó també de la regidora d'Horta, Rosa Alarcón (PSC). Fet i fet, no hauran estat quatre mesos perduts des de l'aturada sinó que finalment passaran tres anys des que els tècnics de l'Institut de Mercats van detectar el juliol de 2021 les patologies greus d'amiant i filtracions que obligaven a fer el trasllat urgent de l'Estrella i la data de trasllat del juliol de 2024 que ara s'apunta.

L'únic que queda en l'aire ara, i que encara no ha concretat l'Ajuntament, és la ubicació exacta dels accessos. "Aquest detall el podrem tenir quan es tanqui el projecte de manera definitiva", han explicat fonts municipals a aquest setmanari.

Més reunions i un ple extraordinari a Gràcia que es manté.

Paradistes i veïns tenen feina de contactes polítics aquests dies i, de moment, Esquerra ha decidit mantenir la petició que va fer al ple de dimecres passat de convocar un ple monogràfic per aclarir el futur del mercat.