Història del Bàsquet Claret

Els Claret Llops: fent Bàsquet a Gràcia des del 1935

Gràcia en joc

Logotip actual de l'Escola de Bàsquet Claret Llops
Logotip actual de l'Escola de Bàsquet Claret Llops

Els orígens del Bàsquet Claret Llops es remunten al 1935, uns anys després de la inauguració del camp de bàsquet del Col·legi Claret de Barcelona el 1929. Des d'aleshores i fins els nostres dies, s'ha anat forjant una comunitat amb vocació d'escola de bàsquet federat, que competeix com ho fan els clubs.

Escola de bàsquet - 1976

Si bé al 1936 el bàsquet ja esdevenia una activitat regular al pati del Col·legi, es va assentar per complet a la dècada dels 40 del segle XX, amb la participació als torneigs diocesans de l'època. És, però, amb l'arribada de la democràcia que trobem abundants testimonis de l'activitat de la secció de bàsquet.

A la segona meitat dels 70, s'inicia l'activitat de l'Escola de Bàsquet, un dels pilars fonamentals del club que il·lustra un cicle virtuós: els i les jugadores amb interès en esdevenir entrenadors s'inicien familiaritzant als futurs jugadors i jugadores del club amb aquest esport, encara ben menuts (dels 3 als 7 anys). També és en aquesta època, al 1979, que se celebra la 1a Diada, la festa gran dels Claret Llops. Aquell mateix any, Pedro Martínez, actualment dedicat professionalment al bàsquet, entrenava el Cadet-masculí, doncs no hi havia encara secció femenina.

Diada dels Claret Llops - 2023

Els canvis socials dels 80 arriben al club i amb ells, els equips femenins. El primer equip femení documentat consta el 1982 i quatre anys més tard, el 1986 ja oficialment federades com a Mini, s'emportaven el Trofeu Molinet de minibàsquet, el més antic de l'estat i únic a Europa. Un any més tard repetiria èxit el Mini Masculí. També el 1987 es va federar per primera vegada un equip sènior.

Equip femení Benjamí - Primer equip femení de l'escola 1982-83
Primer equip Sènior de l'escola - 1987

«El nostre bàsquet puja des del pati d'una escola, ens importen els valors i competim el millor que podem com a club, acceptant les limitacions que enfrontem. Però ens sentim orgullosos de poder dir que avui en dia comptem amb 30 equips més l'Escola de Bàsquet, que el gruix dels nostres entrenadors són formats 'a casa' i que tenim equips femenins en totes les categories», afirma l'actual President, Álvaro Sitjes.

Les primeres dècades del segle XXI transcorren incorporant equips tant femenins com masculins en totes les categories. L'activitat de totes dues pistes s'afiança iniciant activitats com són el Torneig de Reis de minibàsquet des del 2011 - solament interromput el 2021 a causa de la pandèmia causada pel virus COVID-19 - o el Campus Claret Llopsel 2016, pensat per a fer club durant la Setmana Santa i tecnificar abans d'encarar la fase final de la temporada.

Entre els èxits a celebrar, el 2015, el club s'adjudica la Copa Col·legial masculina i l'any següent, la femenina. El 2018, el Mini A Femení i el Júnior A Femení s'alcen campions de Catalunya de les seves categories. El 2020 el club va celebrar l'ascens a Copa Catalunya del Sènior A Masculí mentre que el femení va ascendir a Segona Catalana la temporada 2021-22.

Equip Sènior femení - 2023
Equip Sènior masculí - 2023

 

Gràcia en joc - Josep María Bigas