L'edifici Fabrick de Milà i Fontanals culmina la renovació integral per obrir-se al barri

L'antiga fàbrica tèxtil, que ara acull també un supermercat, transforma els baixos dels carrers Monistrol i Santa Eulàlia amb l'objectiu de revitalitzar el comerç

Societat

Una imatge de capvespre des dels terrats del carrer Llibertat cap a Monistrol i Milà i Fontanals.
Una imatge de capvespre des dels terrats del carrer Llibertat cap a Monistrol i Milà i Fontanals. | Cedida

De masia a principis del segle XIX a ser fàbrica tèxtil durant cent anys, l'edifici Fabrick engega ara la segona etapa de l'espai d'oficines que és des dels anys 90 i que acull una cinquantena de professionals liberals (enginyers, agències de publicitat, agents literaris, headhunters, clusters). El més cridaner del canvi de Fabrick és la façana i la visibilitat de la marca sobre el nou estuc però també a les persianes dels baixos, i també hi ha ajudat l'aterratge l'aterratge d'un gran supermercat. La inversió total voreja els tres milions d'euros.

Els propietaris de l'espai ja busquen possibles rèpliques a Sants, Les Corts o el 22@

L'objectiu, gens disimulat pels germans Julià (Xavier, Alícia i Maurici), és obrir-se al barri i revitalitzar el comerç comptant amb els baixos de què disposen també als carrers Santa Eulàlia i Monistrol. "Acollim un moviment d'unes 1.500 persones diàries, i volem ser propers i donar servei al barri", expliquen Xavier i Alícia. Abans l'espai passava més desapercebut i era en tot cas menys atractiu (els propietaris enumeren fins i tot els 35 aparells d'aire condicionat que ja no hi son) i la renovació, en tot cas, ha servit també per treure l'amiant -com sol succeir amb els interiors d'illa del nucli històric-, generar més llum, reparar tancaments i adequar-se a normatives.

La feina no s'ha acabat i, segons els germans Julià, el work in progress assenyala en primer lloc els baixos comercials del carrer Monistrol, on fins al número 14 hi ha pintors i dissenyadors als quals se'ls ha començat a obrir finestrals en una operació similar a la que en les últimes dècades s'ha viscut al veí carrer Llibertat. Al carrer Santa Eulàlia, on Fabrick disposa d'un segon edifici que també es reformarà, els baixos del supermercat també generen llum de nit en clau indirecte d'urbanisme de gènere.

Aquests dies Fabrick multiplica els contactes institucionals i veïnals per explicar aquesta idea de "buscar una imatge més comercial a la zona", segons concreta Xavier Julià, i veuria amb bons ulls una pacificació del carrer més intensa, com ha reivindicat la plataforma Milà i Fontanals. El canvi de Fabrick no s'escapa de la línia de transició i transformació Gràcia-Sagrada Família que s'està produint a l'entorn de Bailèn, si bé els propietaris ja miren de fer nous Fabrick a Sants, Les Corts o el 22@.

L'edifici, vist des del carrer Llibertat