La Perla 22 es consolida com a laboratori cultural mentre impulsa Viles de Llibres arreu

A punt de tancar el primer any, l'espai es reforça amb l'acord amb el BCN Film Fest oferint cartell propi durant el festival

Cultura

Una de les darreres activitats que combinen creació literària i vi a La Perla 22.
Una de les darreres activitats que combinen creació literària i vi a La Perla 22. | Cedida

Ha passat gairebé un any des que els programadors culturals impulsors de les Viles del llibre a Catalunya i Espanya aixequessin la persiana del número 22 del carrer La Perla. Aquest espai s'ha convertit en aquests darrers mesos en un laboratori que amplia el circuit d'activitats literàries i culturals de la Vila, i en l'oficina central des d'on es projecten i s'organitzen les Viles del Llibre arreu. "Des d'un primer moment vaig veure molt clar les possibilitats i la projecció de tenir aquest espai", explica el seu director, Enric Bono. 

La fórmula de l'èxit de La Perla 22 es troba, en primer lloc, en la singularitat de l'espai, amb una decoració que prioritza el llibre i un disseny que permeten emmotllar-se a les diferents activitats que es programen. "Aquesta barreja de llibre antic i ambient especial fa que la gent se senti molt a gust", assegura Bono. També el tipus de propostes culturals han ajudat a posicionar-se fora del circuit més comercial o clàssic. "Hem donat veu a un tipus d'autor que no troba espai en llibreries o biblioteques", afegeix.  

En aquesta primera etapa del projecte, han acollit tallers de poesia, narrativa, novel·la negra i relat breus, han programat dos itineraris ideats per l'escriptor Sebastià Benassar, també membre de l'equip de Vila del Llibre, han ofert tallers experiència que combinen literatura i vi, i han estat seu d'una sessió d'speed dating amb el col·lectiu LGTBI, entre altres iniciatives com ara taules rodones que acaben en sopar, concerts de petit format al pati o representacions teatrals. Segons explica Enric Bono, tot el que es fa aquí serveix després com a material per a la programació cultural de les Viles del Llibre, veient que funciona més, quines propostes són més interessants, adaptant-les a l'espai i el temps amb què compten. 

El número de Viles del Llibre de 2023 és de nou, i l'objectiu és mantenir els actuals i anar sumant més cada any. Dos acords, un amb als cinemes Verdi per ser seu del BCN Film Fest, i un altre per portar a terme la Fira de Vell de Barcelona al setembre, han donat el darrer impuls al projecte. "Volem ser un espai cultural més del barri, i estem oberts a totes les propostes innovadores, vinculades al món editorial i literari i, en general, a la creació", clou Bono. I oberts, sobretot, a la gent.

Cinema, literatura i catifa vermella

La Perla 22 es prepara aquests dies per sumar-se al BCN Film Fest i oferir programació pròpia durant els dies que duri el festival. Amb catifa vermella a la porta, el local es reconvertirà en llibreria (títols vinculats al cinema), amb un espai per fer un pòdcast diari amb públic i convidats experts, i instal·laran un 'photocall' al pati.