Un estudi alerta que l'alzina de les casetes d'Encarnació perd vigor
El símbol de l'última gran lluita veïnal, considerat l'arbre més antic de la ciutat, té una protecció d'entorn insuficient, i Salvem L'Alzina ja ha demanat prendre mesures
La plataforma Salvem L'Alzina i el Districte es van reunir ara fa 15 dies per avaluar un estudi de Doctor Árbol -encarregat per l'Ajuntament i lliurat l'octubre de 2022- que adverteix de la pèrdua de vigor i de massa de fulla de l'alzina bicentenària que simbolitza la lluita veïnal de les casetes d'Encarnació des de l'any 2018. L'empresa experta en cura d'espècies singulars conclou en l'informe que la protecció de l'entorn del que es considera arbre més antic de la ciutat és insuficient ("el que s'ha protegit representa un 23% del proposat, 80 metres quadrats sobre 345", explica l'estudi) i això fa aflorar dubtes sobre els riscos de supervivència que pot tenir l'alzina en un futur.
A la reunió del passat 2 de març Salvem L'Alzina i Districte van centrar la discussió no en el concurs d'arquitectura que ha de determinar l'impacte del totxo en la nova etapa de les casetes sinó en el verd existent, un debat també important i que podria estar vinculat als metres de compensació que caldrien per desafectar finques de Joanic. La plataforma veïnal, amb l'estudi com a eina de treball, va constatar l'alteració de l'ecosistema que s'ha produït a l'espai per la tala d'arbres que convivien amb l'alzina (almenys un enorme pi i dos cedres centenaris), la construcció de rases i la manca de rec durant dos anys.
Ara, en la fase de possible reparació quasi quirúrgica, les dues parts han acordat un rec suplementari de l'alzina amb deus punts de penetració en el subsol i la garantia de transpiració de l'arbre pels possibles efectes perjudicials de la tarima que l'envolta. "Volem que es valori desmuntar la tarima i també plantar algun altre arbre crescut", apunta la plataforma. Tampoc hi ha ajudat gaire en aquesta evolució que s'hagi compactat el terreny i que encara hi entrin vehicles de neteja.