Illa Carolines, al detall: bloc principal de l'escola a Riera de Cassoles, parc i habitatge públic

L'expropiació afectarà més de la meitat dels terrenys de les Filles de la Caritat i els jardins tindran entrada pel carrer Gran

Societat

Carreró de les Carolines, accés secundari de la futura escola.
Carreró de les Carolines, accés secundari de la futura escola. | A. B.

L 'Illa Carolines, l'espai interior que hi ha en el triangle Gran de Gràcia-Carolines-Riera de Cassoles i que des de fa dècades està ocupat per naus de despatxos professionals, un petit pulmó verd i els terrenys residencials de les Filles de la Caritat, va emergir amb força el febrer de 2021  amb la modificació del Pla General en l'àmbit de Gràcia. Però no va ser  fins l'any passat, quan les fortes protestes de la comunitat educativa de l'escola Teixidores, ubicada provisionalment en mòduls al carrer Encarnació, van donar forma, possibilitat i urgència a un trasllat a aquest interior, després que les famílies rebutgessin l'opció de l'escola prevista a l'Hospital Evangèlic.

La idea, presentada a l'escola Teixidores, rep crítiques per la durada: dos mandats i mig

Abans que s'acabi el mandat, però, el Districte ha presentat aquest dimecres a aquests principals destinataris el "primer projecte d'ordenació" que contempla en un espai de 6.000 metres quadrats tres grans actius: l'àmbit escolar (2.800 metres quadrats) amb un edifici principal que seguirà l'alçada i façana de Riera de Cassoles i un de secundari més baix cap a l'interior d'illa (planta baixa o planta baixa +1, amb patis); l'àmbit de zona verda (2.700 metres quadrats), amb un trànsit de pas públic nou entre Riera de Cassoles i Gran de Gràcia (a l'altura del número 219, on ara hi ha un estanc); i un tercer àmbit d'habitatge dotacional i un possible equipament esportiu de pista coberta (350 metres quadrats i planta baixa +5).

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, en conversa amb L'Independent  ha admès que aquesta primera proposta "donarà voltes però és un primer encaix" que ja s'ha comunicat als principals protagonistes, no només a la comunitat educativa de Teixidores sinó també a les Filles de la Caritat, que perdran més de la meitat dels seus terrenys interiors residencials i de jardins. "La resta d'expropiacions no han de ser complicades", ha afegit.

Ningú no amaga, segons Badia, que el procés tot just arrenca i que serà llarg (dos mandats i mig): expropiacions, acceptació final del Consorci d'Educació, concurs d'arquitectes, tràmits de projecte... Aquí, dimecres, en la reunió amb Teixidores, van emergir algunes crítiques. El futur institut-escola Teixidores tindrà dues línies per curs i ara al centre provisional l'escolarització està garantida fins a sisè de primària. En aquest sentit, està previst completar la segona planta de l'espai provisional i col·locar mòduls nous a l’entrada del recinte per no disminuir l’espai del pati actual.

Primera ordenació de l'Illa Carolines: en groc, els terrenys de l'escola.