Nomenclàtor aparca de nou la idea de rebatejar la plaça Flandes per Wanda Morbitzer

El Districte ja havia retocat una reforma de l'espai que preveia flors de lis a l'asfalt i el ple de l'1 de desembre havia avalat el canvi

Política

La placa a Pepita Pardell, aquest dijous, amb Ada Colau i Eloi Badia.
La placa a Pepita Pardell, aquest dijous, amb Ada Colau i Eloi Badia. | Biel Minguell López

Nomenclàtor ha fet marxa enrere al segon intent en deu anys de rebatejar la plaça Flandes, a tocar del passeig de la Mare de Déu del Coll, amb el nom de Wanda Morbitzer, en honor a l'activista polonesa que va gestionar l'orfenat de Can Marsans, on ara hi ha l'alberg Mare de Déu de Montserrat. Així ho ha anunciat oficialment aquest dilluns el regidor de Gràcia, Eloi Badia, un cop en els últims mesos trascendís de nou la idea de canvi i reviscolés la protesta del veïnat de l'únic bloc afectat pel canvi de nom. El Districte fins i tot ja havia retocat una reforma urbanística que preveia inicialment unes flors de lis a l'asfalt fins que va arribar l'ordre de rebateig i el ple de l'1 de desembre va aprovar el canvi.

El periple del grup de treball de Nomenclàtor de Gràcia sobre la proposta de plaça Flandes per Wanda Morbitzer es remunta al 2014. quan es va plantejar el canvi, significativament el primer que es volia fer sense consulta veïnal en un temps que sí que es va votar avinguda de Vallcarca en lloc d'Hospital Militar o plaça de la Vila en lloc de plaça Rius i Taulet.

No se n'havia tornat a parlar de plaça Wanda Morbitzer, si bé el debat anava sortint periòdicament al grup de treball al·ludint a la notícia publicada per aquest setmanari (vegeu núm. 515), però el 2019 la idea va ressorgir com a proposta de placa, menys compromesa. Com deien aleshores fonts municipals, a l’alberg actual ja hi ha un recordatori a Morbitzer però ara es procediria a una “reubicació o renovació” en forma de placa.

Per sorpresa, en l'última recta final de plaques (aquesta setmana s'han col·locat les de Pepita Pardell i Moncho) va reaparèixer a finals de novembre la idea de Wanda Morbitzer com a substitutiu de plaça Flandes i el veïnat va reaccionar amb rapidesa. Les reunions amb el Grup d'Estudis del Coll, promotor del canvi, van acabar sense acord i la idea no va anar a ponència de ciutat el desembre.

Dilluns Badia va admetre que "la idea finalment és que no hi hagi un canvi de nom perquè a la comunitat de veïns gairebé ningú ho veia bé". "Busquem un emplaçament possible però ara mateix no estem impulsant una candidatura de canvi de nom", va concloure.

Quinze anys de la visita dels infants polonesos.

Era el 2008 quan una vintena de persones grans van tornar a Barcelona i a l'alberg de Can Marsans en unes jornades per recordar el seu pas com a refugiats entre 1946 i 1956. A la crònica d'EFE s'esmenta la direcció de Wanda Morbitzer, els 150 nens i nenes, i com van ser separats de les seves famílies pels nazis. Alguns van tornar i altres van ser adoptats als EUA.