Pel·lícules de l’Àrtic

per Lluís Bou

Últimament s’han estrenat al cinema dues pel·lícules sobre el món àrtic, Àrtic i Professor a Groenlàndia. Són dues aproximacions a una illa on el que domina és la força de la natura.

Àrtic, un film islandès dirigit pel brasiler Joe Penna, és una història de supervivència, que segueix la petjada de Robinson Crusoe. La pel·lícula va a l’essencial, i del protagonista no se’n coneix ni el passat ni la causa exacta del seu accident. No hi apareix cap flashback. Comparteix protagonisme amb una actriu però no parlen perquè no comparteixen l’idioma. La força de la natura és tanta que eixorda, i el film ho expressa molt bé.

La història de supervivència d’Àrtic no està plantejada com una pel·lícula d’acció o d’aventures, sinó introspectiva sobre els límits de l’ésser humà. L’estructura del rodatge simula la d’un documental, sense cap abús pirotècnic ni informàtic.

Professor a Groenlàndia, dirigida pel francès Samuel Collardey, no és un film tan ben acabat, però és igualment interessant. Planteja el xoc cultural de l’Estat del benestar danès i la tradició inuit. És la història d’un professor danès (ja se sap la importància que és dona als països escandinaus a l’ensenyament) que demana ser destinat a la gran illa àrtica.

El professor arriba a Groenlàndia amb el tòpic que els inuits són un poble que viu de la subvenció i que registra un alt grau d’alcoholisme. Però s’adona que la realitat inuit és molt més profunda. El film és el trànsit que fa el professor danès cap al reconeixement de la cultura groenlandesa. Segurament és la distància més gran entre dues cultures a Occident. Els actors són tots amateurs i això reforça la sinceritat de l’aposta. Recomanable.