El règim trontolla

per Lluís Bou

El règim del 78 trontolla i l’Estat espanyol està en crisi. Ara es veu molt clar. El règim del 78, que es va donar una pàtina d’autonomisme que mai no es va creure va trobar en els primers ajuntaments democràtics un petit però necessari contrapès al model. El municipalisme de tanta tradició catalana va ser un dels escassos contrapunts al projecte, juntament amb la Generalitat catalana i el govern basc. En va ser la baula feble, perquè era el poder local i sovint governat pel mateix partit que governava a l’Estat, però feia correccions.

Ara els contrapesos estan trinxats i el règim del 78 està seriosament tocat. El deep state ha iniciat una ofensiva per recompondre les peces, en la qual participa Pedro Sánchez, i ja veurem si prospera.

El municipalisme és útil en els països centralitzats. El gran país del municipalisme és França, que l’havia utilitzat sempre per donar sortida a les energies del territori, que si no es perdien pel centralisme. A França el model estava ben greixat i va funcionar bé fins a la globalització, però d’aleshores ençà té el motor gripat. És un model decimonònic.

Contràriament a França, el país més descentralitzat d’Europa, que és Alemanya, no té una pulsió municipalista com l’entenem nosaltres. Els Ajuntaments funcionen i punt, i no han d’actuar en la política de país. No els cal. Hi ha ciutats estat, el govern federal és a Berlín, el Bundesbank a Frankfurt, el Tribunal Constitucional a Karlsruhe i els serveis d’intel·ligència han estat durant dècades a Munic. I el model que va sorgir a Alemanya després de la Segona Guerra Mundial és ara el més equilibrat d’Europa.