20 anys

Societat

per Àngels Tomàs Gonzalo, consellera de Feminismes de Gràcia

Aquest més de novembre fa 20 anys de l’assassinat de la nostra veïna María de los Ángeles Chiván. El feminicidi tingué lloc al carrer Robí, molt a prop de la Plaça de la Virreina. Amb onze punyalades i amb els pantalons mig abaixats és com la van trobar els serveis d’emergències en arribar a socórrer-la. L’assassinat no es va arribar a resoldre.

La convulsió del barri fou enorme i la resposta del veïnat, impressionant. Ho varem viure com una agressió a cadascuna de nosaltres. Va haver una primera concentració quasi espontània a la plaça Virreina l’endemà del feminicidi, i una manifestació posterior, organitzada des de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Vila de Gràcia i la seva Vocalia de la Dona, sota el lema Prou d’agressions. Volem caminar tranquil·les amb gran suport social i veïnal. Veïnes, amistats i entitats, totes sumant en el rebuig a l’assassinat de l’Ángeles. Han passat 20 anys i encara estem fent front a les mateixes amenaces! Molt camí fet, però molt per recórrer.

A Gràcia, des de fa 20 anys, sortim al carrer, visibilitzant el rebuig contra la violència masclista, impulsats pel Consell de les Dones de Gràcia, per denunciar les agressions sexistes, la manca d’igualtat entre homes i dones, les cadenes que el patriarcat imposa a les dones i fent pedagogia en pro de polítiques i propostes amb perspectiva de gènere per tal que, més d’hora que tard, no calgui continuar exigint: prou agressions, volem caminar tranquil·les, ens volem vives, prou feminicidis ni haver de clamar contra la violència judicial…. Som conscients que el que cal és treballar per un canvi de societat, amb nous valors i mirades feministes que ens ajudin a desmuntar el sistema patriarcal. L’apoderament de les dones rebutjant i fent front a les violències masclistes és molt important i cal visibilitzar el rebuig a les violències masclistes permanentment.

És esperançador veure com hi ha més activitats, propostes i projectes de barris i entitats que volen treballar amb perspectiva de gènere i per l’eradicació de les violències masclistes. Com cada any demanem les dades sobre violència de gènere als cossos de seguretat, i ens diuen que s’han denunciat 185 casos de violència en l’àmbit de la llar (dels quals 120 serien de violència de gènere i 65 de violència domèstica) i també hi ha 110 ordres de protecció vigent. La violència masclista va més enllà de l’oci nocturn o les festes. És dins les llars. El 15-N tornarem a recordar l’Àngeles i les altres dones víctimes de la violència masclista i per exigir mesures, recursos i continuar sensibilitzant i fent projectes coeducatius i amb perspectiva de gènere, tot l’any.