Tanquem Via Laietana

per Pere Martí @peremarticolom

Des de la part alta de la Salut, des de Vallcarca o el Guinardó es veien les columnes de fum que s’enfilaven des del centre de Barcelona. La postal de la Setmana Tràgica en versió milenial es reproduïa davant els nostres ulls. Feia temps que no es veien barricades a Barcelona. Potser, des dels anys 80 o 90, quan l’independentisme era extraparlamentari o el moviment okupa era perseguit fins a l’extermini. Ràpidament el sistema ha corregut a criminalitzar aquests joves sense preguntar-los res, ni què pensaven, ni d’on venien, ni per què ho feien. Cent anys de presó per als líders independentistes no són prou. I 600 euros de lloguer amb un sou de 1000 euros tampoc. Repartir menjar en bicicleta, jugar-te la vida i cobrar com un esclau encara menys. Que tinguis por pel sol fet de ser dona i tornar de nit a casa és culpa teva. Són violents o fins i tot terroristes.

Les televisions espanyoles àvides de sang i fetge encenien el focus, mentien, tragiversaven, mentre milers de manifestants pacífics no són mai notícia. Hi ha televisions en que només la violència és notícia, i si no existeix, se la inventen. Una barricada no és terrorisme i els aldarulls són tant violents com la violència que exerceix la policia per reprimir-los. És un xoc de violències. La de la policia és la suposadament legítima, encara que vagi de paisà, encengui més contenidors que ningú i en plena foguera, et detingui per atemptat contra l’autoritat. Si et puja dalt a la furgoneta, et dona un cop de puny de benvinguda i et porta al soterrani de la Via Laietana, on estaràs hores de genolls, és que t’ho has buscat. Els maltractaments no són tolerables en una democràcia, però ells no ho saben ni les teles els interessa explicar-ho.

Si volem ser una democràcia, podem començar per demanar que tanquin la prefectura superior de policia de Via Laietana. Va ser un temple de la tortura durant el franquisme i continua sent un símbol de la repressió espanyola. És un edifici que no és operatiu, perquè les instal·lacions de la policia nacional ja estan a la Verneda. Només el mantenen per marcar paquet. Totes les forces democràtiques de l’ajuntament de Barcelona n’haurien de demanar el tancament. I si no acaten, enviar els Mossos a desallotjar-los, que en saben un munt.