La família solidària del carrer Astúries 78

per Òscar Mejías

Les casualitats existeixen. I si no, com s’entén que una gracienca que volia participar en un voluntariat cultural, trobés el seu desig complert tot passejant pel barri? Això és el que li va passar a la Lucía Pelegrín. Després de deixar la seva feina com a gestora cultural de música, continuava tenint inquietuds dins del món de la cultura i buscava un voluntariat relacionat amb els llibres. I dit i fet: caminant pel carrer Astúries va trobar un cartell on demanaven voluntaris per engegar una llibreria solidària. Així comença la història de l’única AIDA BOOKS que existeix a Catalunya.

AIDA (Ajuda, Intercanvi i desenvolupament) és una ONG fundada el 1999 a Valladolid per Javier Gila. La seva missió és la de “facilitar i promoure el progrés dels pobles i la millora de les condicions de vida de les comunitats més desfavorides” explica la Lucía. Amb aquest objectiu, AIDA ha creat diversos projectes, tant de caràcter sanitari, com productiu o educatiu, a llocs tan diversos com el Senegal, l’Índia o el Líban. Per tal de poder trobar els ingressos necessaris per a aquests projectes, el 2004 AIDA decideix crear una xarxa de llibreries solidàries: AIDA BOOKS. El seu funcionament consisteix a vendre llibres donats per la gent. Però no és queda aquí, sinó que la Lucía comenta que també han esdevingut “una plataforma de sensibilització i educació per el desenvolupament obert al públic, un lloc on fomentar la lectura, el consum responsable i la inserció de persones en risc d’exclusió”. En l’actualitat ja es poden trobar 12 llibreries arreu de l’estat espanyol, entre les quals figura la del carrer Astúries 78, oberta a Gràcia des del 2015. Allà és on la Lucía, juntament els altres voluntaris, treballen cada dia per ajudar a finançar projectes com la creació d’escoles a Guinea Bissau, la compra de medicaments i material sanitari a dos centres de salut del Camerun, o un centre d’acollida per dones víctimes de violència i un casa d’acollida per evitar el matrimoni infantil a Bangladesh.

Però la tasca que han fet des del carrer Astúries 78 no només ha tingut incidència a milers de kilòmetres, sinó que també ha afectat la vida a Gràcia. Ells tenien clar que volien formar part del teixit social del barri, i per això van començar a organitzar actes dins de la Festa Major o a la Fira de Nadal. “Volíem que la llibreria fos un punt de trobada i un lloc obert a qualsevol iniciativa cultural” i és ara quan la Lucía creu que estan recollint els fruits d’aquestes accions i han aconseguit crear aquest caliu desitjat a la llibreria.

És gràcies a això que tenen fidels clients que els ajuden amb les aportacions i amb el boca-orella difonent el projecte. “Alguns d’ells venen diàriament, altres venen només a passar una estona, tenim un club de lectura en el que participen unes 15 persones”, explica la Lucía. Un exemple d’aquesta fidelitat és el Carles Gabaldà, un gracienc que desprès de ser durant més de tres anys un dels millors clients de la llibreria AIDA BOOKS de Barcelona, va decidir fer-se voluntari i donar part del seu temps i les seves habilitats de pintor al projecte. I és que les casualitats existeixen. Però no pot ser casualitat que cada vegada més gent vulgui formar part d’aquesta petita família solidària del carrer Astúries.