Idiotisme

per Jesús Sánchez (@ciutatsatelite)

Es pot exercir l’idiotisme de dues formes. La primera s’ajusta a l’arquetip del príncep Myshkin, protagonista de la novel·la El idiota del rus Fiodor Dostoievski. Myshkin projecta tan bona fe i aparent idiotesa que revela un grau superlatiu d’ingenuïtat que el fa semblar a ulls de la resta com un desgraciat. No voldria filtrar cap detall d’aquesta joia literària, però Myshkin no tenia res d’idiota. L’altre tipus d’idiotisme és l’exercit per aquell que sense ser-ho pronuncia afirmacions idiotes. L’exemple més actual el podem trobar en la figura d’en Javier Cercas distingit pel seu desvergonyiment als mitjans de comunicació. Fa pocs dies proclamava a la ràdio: “VOX no es fascismo, sino nacional-populismo”.

Basant-nos en un mètode deductiu davant l’estratègia inductiva d’en Cercas d’influir en l’opinió pública, per aquest no existiria cap relació entre el feixisme i el patró autoritari i antidemocràtic de VOX. Només l’idiotisme pot conduir a aprofitar-se de la indecent conjuntura d’emblanquiment als mitjans i xarxes de l’actual remolí de neofeixisme que ha tornat per quedar-se. De fet, mai havia marxat. Cercas és un excel·lent triler de la semàntica però, en aquesta ocasió, només li ha servit per descobrir la seva pretensiosa intel·lectualitat que dissimula amb una treballada grandiloqüència emparada pels altaveus nacionalistes espanyols.

Queda, però, una tercera via per a la praxis de l’idiotisme. Aquella basada en l’arrel etimològica que defineix els idiotes, a la Grècia clàssica, com aquells que s’abstenien de participar en la vida pública i assumptes polítics. Ben mirat, defugir de la dictadura del consens –tal i com apunta el filòsof coreà Byung-Chul Han– o de la imposició de la democràcia com a nova forma de dictadura, esdevé una necessitat essencial per sobreviure. Cal dissentir del pensament únic. Manquen idiotes que contrarestin els idiotes suprems, els fonamentalistes democràtics. O estàs amb la “seva” democràcia o estàs en contra, una doctrina que res té a veure amb la democràcia. A menys que algun idiota ens vingui a discutir la nostra particular idiotesa.