#COP25

per Carina Bellver

Quina manera de ploure! Escric aquesta columna atrapada en un cafè mentre un mar de pluja inunda tot Gràcia. Els embornals són autèntics brolladors i l’aigua baixa de tal manera que és impossible creuar els carrers sense mullar-te, com a mínim, fins ben bé als genolls. “Sembla un tsunami”, crida un nen amorrat al finestral del cafè mentre la pluja s’emporta tot el que troba i la gent fa el que pot per arribar inevitablement xopa a casa i corrent.

L’estampa, que coincideix en plena Cimera del Canvi Climàtic a Madrid, té un cert punt d’ironia. I les desafiants paraules de la Greta Thunberg, que l’han feta famosa, venen com a anell al dit: “Right here, right now”. Titella, líder mesiànica, perturbada, malcriada… aquests són alguns dels adjectius que la dreta negacionista ha escrit sobre ella. Paraules de pataleta contra aquesta activista sueca de només 16 anys amb fusta de líder, que treu els colors a les poltrones polítiques i que empodera no només els més joves a alçar la veu i sortir al carrer.

Aquesta noia hauria d’estar a classe i no travessant durant 20 dies l’Atlàntic camí de Madrid per exigir mesures valentes contra el canvi climàtic. Què voleu que us digui… El nostre jovent -i els que ja no som tant joves, ai!- necessitem referents com el d’ella, sobretot referents femenins. Calen més Gretas Thunberg en tots els àmbits, que ens facin aixecar del sofà i que ens encenguin els ànims de revolta. Que ens mostrin les escletxes per avançar des de baix. Tossudament alçats.