Dictadura

per Pere Martí (@peremarticolom)

Si has deixat el mòbil obert damunt la taula mentre llegeixes aquesta columna, saben on ets, poden escoltar el que dius i gravar imatges del que fas. Si mai has de fer quelcom que no sàpiga ningú, més val que deixis el mòbil a casa i apagat. La digitalització de la nostra vida qüoditidiana ens ha retallat llibertats i ens ha convertit en emissors de dades personals a les xarxes de forma innocent i gratuïta que poden ser usades pels estats o les grans corporacions mundials per reprimir-te, per intoxicar-te, per convertir-te en un consumidor compulsiu o per condicionar els teus gustos i creences, que tú creies tenir tant arrelades, tant profundes.

George Orwell es va quedar curt amb el seu 1984. Ara mires el mòbil quan cagues, quan vas amb metro, quan caminses i fins i tot, com els suïcides, quan vas amb cotxe. Vas per la ciutat endollat a les xarxes, als wats, a l’insta. No saludes, no veus, no olores, no sents. Tampoc et veuen els altres. No recordes la darrera vegada que vas veure un ser humà llegint un llibre en un transport públic i menys encara un diari de paper. Tothom abocat a la pantalla.

Em diràs que internet no té fronteres, que no hi ha censura, que hi ha creativitat, contrainformació i fins i tot revolució. És cert, però la bateria que gastes també provoca cops d’estat a Bolívia que a tú et deixen indiferent, perquè com a molt et preocupes per Palestina i el Tíbet, que són més cool. Doncs aprofita la llibertat perquè a partir d’ara, a Espanya, com a Turquia i la Xina, el govern espanyol podrà tancar webs i prohibir continguts a la xarxa per motius d’ordre públic. Sí, el govern del dentífric Sánchez, amb el suport de la resta de la dreta i l’abstenció, sí abstenció, de Podem, ha aprovat un decret de ‘seguretat digital’ que amputa la teva llibertat. Però tú segueix mirant la pantalla. Quan et desaparegui aquella web tan guai que miraves, aleshores alçaràs el cap, però ja serà massa tard. Tothom seguirà mirant Gran Hermano. Benvingut a la dictadura digital espanyola.