Motocidi

per Pere Martí (@peremarticolom)

En la necessària lluita contra la contaminació, l’ajuntament de Barcelona ha optat per ser fort amb el dèbil i dèbil amb els poderosos. Tots estem d’acord en què l’aire que respirem a Gràcia ha de ser més net i que hem de fer el possible perquè això sigui així. I això va des de canvis individuals en la nostra manera de fer fins a decisions col·lectives de les institucions que ens afectin a tots.

El que no és raonable és carregar sobre la moto tots els problemes de contaminació de Barcelona. Les motos s’han convertit en el cap de turc que ha escollit l’ajuntament per fer veure que fa alguna cosa contra la contaminació. Primer es van retirar de la circulació les motos velles sense oferir cap pla renove per ajudar a renovar el parc de les dues rodes, quan hi ha hagut plans renove pels cotxes des de fa dècades. Ara l’ofensiva es centra en què no puguin aparcar a les voreres, quan tothom sap que no hi ha prous espais assenyalats per aparcar. I finalment es presenta un pla per a la moto elèctrica amb 21 operadors que fa insostenible el negoci, a no ser que es vulgui fer desaparèixer algun dels operadors existents per beneficiar-ne algun altre que no sabem.

Estem davant un autèntic motocidi premeditat sense cap mena de pietat. La moto és un vehicle que ajuda a descongestionar la ciutat, i que evidentment contamina, però molt menys que els creuers del port, els avions del Prat o els camions de la Zona Franca. L’ajuntament, abans de liquidar la moto, hauria d’atacar agents contaminadors molt més importants, però segurament no s’atreveix, perquè és tocar interessos dels poderosos. La casta, en deien els comuns, abans d’arribar a l’ajuntament. Es veu que la casta continua. De fet governen en coalició amb la casta. Però abans de liquidar la moto, assegurin un transport públic digne, garanteixin un ús popular de la moto elèctrica i ataquin els grans causants de la contaminació a Barcelona. Quan hagin fet tot això, matin les motos, però abans deixin de perseguir l’eslabó més dèbil de la mobilitat urbana, després de les bicicletes.