El centre del món

per Lola Capdevila

Tot esperant la dolça festa, aquest dissabte 29 de febrer, de bon matí, sortiran de diferents pobles i ciutats un munt d’autocars, cotxes…, direcció Perpinyà. També des de la Vila de Gràcia.

Fa vuitanta anys milers de persones en vehicles o a peu van emprendre la mateixa direcció fugint de la guerra. Fa cinquanta anys molts joves anàvem al Centre del Món, una ciutat oberta i generosa, a veure pel·lícules i comprar llibres prohibits al nostre país per la dictadura franquista. No teníem cap problema per entendre’ns-hi en llengua materna, en català. També ho podíem fer en francès –la segona llengua obligatòria a les escoles, en aquella època. La primera era el castellà–. Hi anàvem per olorar la llibertat que aquí no teníem, per saber com era el món a l’altra banda dels Pirineus que intuíem més lliure que el nostre.

Aquest dissabte milers de catalans, grans i joves, s’hi desplaçaran per veure, escoltar i fer costat a tres persones exiliades, n’hi ha més, que tenen prohibit per l’estat espanyol trepitjar el seu país. Tot i que a hores d’ara no tinc clar com actuarà el govern francès, la força de la gent és imparable. Friso per veure i comprovar que som molts més dels que diuen i voldrien i que la llibertat és possible.