Tombem les xifres

per Comitè de Gràcia pel 8 de març

Ja fa setmanes que el Comitè de Gràcia pel 8 de març ens reunim a diferents espais del barri per organitzar la Vaga General Feminista, que aquest any cau en diumenge. És una vaga laboral, de cures, de consum i estudiantil, perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida, i per fer visibles els nostres treballs, les nostres demandes i els nostres cossos. La vaga general està convocada per al dia 8 de març mentre que l’estudiantil, per al 6. Les dones parem arreu.

Les dones, lesbianes i trans volem tombar les xifres que demostren la nostra precarització i invisibilització en mans del patriarcat. Fem vaga laboral perquè ens trobem davant d’una bretxa salarial entre homes i dones del 23,4%. Això vol dir que ells cobren de mitjana uns 6.000 euros més anuals. La situació és encara més greu en el sector de la restauració, en què la bretxa arriba al 29,4%. Si ens fixem en les pensions, l’aclaparadora diferència arriba al 35%. I, encara una altra xifra, el 77% de les dones no-estàndard no tenim accés al món laboral, un fet que precaritza enormement la nostra situació econòmica.

La precarietat laboral fa que moltes dones no tinguem unes condicions dignes de vida. Tant és així que el 40% dels desnonaments són a dones soles o famílies monoparentals. Per a moltes dones migrades, això implica riscos afegits, com ara la presa forçada de la custòdia de les nostres filles per motius racistes, classistes i patriarcals. A Catalunya, gairebé el 70% de persones receptores d’ajuda per pobresa energètica som dones.

Fem vaga de cures perquè a Catalunya les dones dediquem el doble d’hores (28,5 hores) que els homes (14,5 hores) a les tasques de la llar. Quan aquesta tasca s’externalitza queda invisibilitzada i precaritzada (el 82,4% de dones que hi treballen es troben en risc de pobresa). A més, l’estratificació d’aquesta feina per qüestions de raça i procedència està normalitzada, de manera que el 60% de treballadores de la llar i cures són dones migrants.

Fem vaga de consum, per aturar la maquinària del sistema, perquè entenem que la lluita feminista és indestriable de la lluita contra un capitalisme que ho mercantilitza tot: des dels nostres cossos fins als nostres barris. En aquest sentit, el 8M a Gràcia ha d’estar lligat al combat contra la gentrificació, un fenomen amb noms i cognoms que posa la ciutat al servei del capital en comptes de la vida.

El dia 8 de març farem visibles els nostres cossos. Al llarg de l’any passat, 99 dones van ser assassinades a tot l’Estat i en el que portem d’any, ja en sumen 8, una cada setmana. A Catalunya, una de cada quatre dones ha patit algun cop una agressió masclista greu, una situació que s’agreuja en el cas de dones trans o racialitzades que s’arrisquen doblement al qüestionament i la penalització.

Exigim drets per a totes, sense condicionants masclistes, classistes, racistes, anormalofòbics ni cishereteropatriarcals.

Aquest 8 de març tombem les xifres. Vine i organitza’t, juntes ho podem tot! Estigues alerta a les nostres xarxes, hi anunciarem tots els actes i accions previstes.