La revolta

per Lola Capdevila

El 1870, es va desencadenar, del 4 al 9 d’abril,  la Revolta de les Quintes a la Vila de Gràcia, liderada per dones valentes i lluitadores, per salvaguardar la vida de fills, companys i amics. Es van enfrontar a polítics i militars amb coratge i determinació. El Poble, amb majúscules, les va seguir i es va disposar a defensar vides i llibertats.  

Cent cinquanta anys després, la covid-19, fa estralls a la nostra societat. Com aleshores, el Poble s’ha organitzat per salvaguardar la vida de les persones més vulnerables. Hi ha dones valentes i anònimes al capdavant, com ho era la dona que durant el setge va estar tibant la corda  de “la Marieta”, la campana gran de la Torre del Rellotge, cridant a sometent –una de les xarxes socials de l’època– perquè poguessin salvar la vida la majoria de graciencs. Aquella dona humil i decidida de la qual no n’ha transcendit el nom –a les dones això els sol passar–, fou empresonada. La presó encara és, malauradament, un recurs polític!   

Des del 2007, veïnes i veïns de Gràcia fan una representació, per aquestes dates, de la Revolta de les Quintes a la plaça de la Vila, enguany encara no ha pogut ser, com tants i tants actes ajornats, però aviat escoltarem el “dong, dong, dong” insistent i esquerdat de “la Marieta” que ens recordarà que la Revolta encara no s’ha acabat!