Governar en temps de Covid-19: Responsabilitat i sentit d'Estat

Política

per Jordi Daura, Conseller Municipal de Barcelona pel Canvi

El 2020 és l’any del COVID-19. Avui el món es troba immers sota els efectes letals d’una pandèmia que, sens dubte, marcarà un abans i un després en la història de la humanitat i que, per descomptat, tindrà una transcendència sanitària, social, econòmica, financera i política durant el segle XXI. Res del que ha succeït no ens pot deixar indiferents. La societat que avui coneixem, els seus hàbits, les seves prioritats, la seva forma d’entendre la mateixa vida, hauran canviat. 

Avui el món sencer resta confinat a casa seva observant com milers de persones lluiten contra el COVID-19, un virus que no distingeix entre capes socials, però que està colpejant de forma cruel als pilars més dèbils de la nostra societat: la gent gran. 

Les residències s’han convertit en un focus de propagació del virus. Des de Barcelona pel Canvi portem repetint des de fa setmanes que les residències no són hospitals, ja que no disposen dels instruments necessaris per fer front a la pandèmia. Cal ingressar els pacients en centres alternatius medicalitzats com hotels habilitats o traslladar pacients a altres Comunitats Autònomes, en el cas de no disposar de llits necessaris en hospitals.

Aquesta crisi no només té un impacte sanitari. Té també un impacte econòmic i social. Els autònoms i les pimes des de fa setmanes pateixen els efectes econòmics del COVID-19. Ells han de ser un pilar fonamental en la recuperació de la normalitat econòmica a Gràcia, a Barcelona, a Catalunya i a Espanya. Crec que és imprescindible descomptar taxes a autònoms i pimes durant el temps que duri l’Estat d’Alarma per suavitzar la caiguda de l’activitat econòmica i, alhora, preparar les reformes necessàries per reactivar l’activat un cop s’aixequi aquest. Un cop més la col·laboració públic-privat serà determinant en la gestió econòmica.

En un moment en que es reivindiquen un nous “Pactes de la Moncloa” per a la reconstrucció del país, trobo a faltar lideratges, Sentit d’Estat, responsabilitat i unitat política. Les actuacions dels respectius governs, especialment el del central i el de la Generalitat, deixen molt que desitjar. Els uns per no tenir en compte l’oposició i les autonomies tirant pel dret, i els altres per posar per endavant el marc nacionalista a la gestió de la crisi. En aquests moments les ideologies portades al límit no són bones conselleres. 

Aquesta és també una oportunitat per la Unió Europea. Caldrà un nou pacte social que pensi en l’Europa post COVID-19, que recuperi l’essència dels valors humanistes sobre els quals va ser construïda. Un nou pacte basat en la llibertat, la solidaritat, la justícia social, l’impuls d’una economia social i del bé comú, una major integració política i un ferm compromís amb el medi ambient. 

Vull acabar aquestes línies tenint un record per a totes les persones que ens han deixat aquests dies degut al COVID-19. Gràcia també ha estat colpejada i està de dol. El meu agraïment a totes les persones que cada dia treballen per salvar vides i al teixit associatiu del districte. Tots vosaltres ens doneu força, resiliència i esperança.