El confinament de les galeries d’art a gràcia

per Ramon Casalé Soler

És obvi que la pandèmia del Covid 19 afecta a tots els sectors, però n’hi ha que els ha perjudicat més, com és el cas del món de la cultura, on s’hi troben  les galeries d’art, els museus, les fundacions i els centres d’art, que fins ara estaven totalment tancats, però que poc a poc s’aniran obrint amb unes determinades condicions de seguretat. A Gràcia s’ha vist igualment damnificat, sobretot per disposar d’un ampli teixit cultural que abasta tots els àmbits: musical, cinematogràfic, teatral, arts visuals, literari, associatiu... Abans de comentar què es trobarà el públic quan es reobrin aquests espais, sobretot els que ofereixen exposicions, caldria explicar que en aquests darrers anys han desaparegut diverses galeries d’art, entre elles algunes de les més importants, i s’han obert d’altres, circumstància aquesta, que demostra el dinamisme del barri, però per altra banda, ha comportat un descens de la qualitat de les propostes presentades. I si a més afegim que la majoria dels esdeveniments que s’estaven produint a principis de març van quedar paralitzats, fa que  tot el sector cultural afronti nous reptes per a la seva supervivència.

Durant aquests mesos hi ha hagut una sèrie de galeries, fundacions o museus que a través de les seves pàgines web han ofert al públic exposicions virtuals per mantenir l’interès del món artístic. Però ara ja existeix la possibilitat de que l’espectador pugui acudir directament a contemplar les creacions dels artistes, tant si són mostres que s’han reprès o si són noves. La tendència serà la de dedicar atenció a les que s’havien aturat, per després exhibir les que ja estaven programades, però amb els pertinents canvis de data.

Ara tenim l’oportunitat de recolzar aquest sector més que mai, com és el d’acudir a visitar-lo, i si a més existeix la possibilitat d’adquirir obres, molt millor. Sóc conscient que per  la situació econòmica que estem patint i que patirem els propers temps serà força difícil dur-lo a terme, però hem de tenir en compte que també hi ha preus assequibles. Malgrat el confinament els artistes no han deixat mai de crear, ja que els seus ulls sempre han estat ben oberts per captar tot el que succeeix al seu entorn; i aquesta també era una ocasió per fer-ho. El coronavirus ha despertat la consciència de  tothom, per bé o per mal, però almenys ha provocat que fóssim més humans i sensibles... I si parlem de sensibilitat els artistes són els més dotats.