Nomenclàtor

per Lola Capdevila

Ja fa temps que moltes ens preguntem on són les dones als nostres carrers? Aquests dies de confinament he mirat Els carrers de Barcelona: Gràcia de Jesús Portabella (2013) per buscar-hi resposta. I el que hi he trobat ha confirmat el que ja sospitàvem.

Dels 382 noms de carrers, places, jardins –poquets– o passatges que configuren la nostra Vila, només 10 carrers porten el nom d’una dona! Anna Frank, Anna Piferrer, Dolors Lleonart, Josefa Rosich, Maria Baldó, Mariana Pineda, Matilde (de Triola), Otília Castellví. Noms nous 2015 – 2019: Jardins Maria Mullerat i Passatge Isabel Vicente. Hi podríem afegir, Dones del 36, Tres senyores, i, amb una mica d’esforç, Gal·la Placídia i Virreina. I si ens fixem en els que porten el nom d’una Santa en trobem 11, de Mares de Déu 7 i curiosament, els que porten el nom d’un Sant 22. Aquí tampoc hi ha paritat.

Malgrat que l’equip del Nomenclàtor de Gràcia, amb la consellera Tomàs al capdavant, tenen com a prioritat posar nom de dona als carrers nous, veig difícil revertir la situació. Tampoc és viable restituir el que no hi havia. Fa segles que les dones són invisibles. Només hi veig alguna possibilitat si rebategem carrers. Un dia s’haurà de fer. Hi ha prou Dones de Pes que es mereixen tenir el seu nom al nomenclàtor de la Vila de Gràcia.