Conservem Vallmitjana

per Guillem Roma, conseller del grup municipal d'ERC a Gràcia

Membres de la plataforma Protegim L’Interior d’Illa ens van explicar fa uns mesos que una de les coses bones que van treure de l’enfrontament amb el govern de la ciutat en relació a la Modificació del Pla General Urbanístic per l’extensió de la Rambla del Prat va ser descobrir el patrimoni que suposava l’edifici del carrer Astúries 4 on abans hi havia el taller d’orfebreria Vallmitjana; un patrimoni de valor principalment cultural i paisatgístic oblidat fins fa molt poc i que, gràcies als actes de teatre de carrer organitzats per la plataforma i anomenades Matinée Vallmitjana, els veïns i veïnes de Gràcia vam poder redescobrir.

Havent aflorat el taller de Vallmitjana com a nou element a tenir present en el projecte de creació d’habitatge públic al carrer de l’Àngel, el grup municipal del districte de Gràcia de ERC teníem clar que havíem de lluitar per poder fer l’habitatge de titularitat pública sense renunciar a Vallmitjana com a patrimoni cultural i paisatgístic de la nostra Vila. Per cert, un patrimoni que BComú tenia previst derruir el passat mandat i que el govern de Xavier Trias fa dos mandats també tenia previst fer desaparèixer.

Però com passa sovint, en moment de confrontació de diferents interessos públics, s’ha de buscar una solució d’equilibri. En aquest cas, l’equilibri l’havíem de buscar entre el patrimoni que suposa Vallmitjana i l’extrema necessitat de construcció d’habitatge públic a Gràcia i Barcelona en general.

Gràcies al grup municipal d’ERC ha estat possible desbloquejar la situació conservant l’edifici original de planta baixa i primer pis de 1860 sense renunciar a la creació d’habitatge públic; edifici on al primer pis Juli Vallmitjana va muntar un estudi on, a inici el segle XX, van treballar artistes de la talla de Pablo Gargallo, Isidre Nonell i Pablo Picasso mentre en planta baixa tenien la botiga del taller.

Aquest projecte permetrà potenciar la difusió i dignificació d’aquest patrimoni reconvertint l’edifici Vallmitjana original de 1860 en un a equipament cultural que ens serveixi per mantenir viva la memòria històrica del passat menestral de la Vila de Gràcia.

Permeteu-me la gosadia de llançar idees que s’hauran d’estudiar més endavant com és la de batejar el nou passatge que passaria per planta baixa del edifici amb algun nom relacionat amb Vallmitjana o també mirar d’incorporar plafons i plaques informatives sobre el que era el Taller Vallmitjana i el que suposa per la nostra memòria històrica.

Sigui com sigui, la situació de visualització del patrimoni tindrà un salt qualitatiu respecte situació actual on tenim una planta baixa que és una botiga de roba i un primer pis llogat com a estudi. En definitiva, gràcies a la voluntat de desbloqueig i d’entesa de ERC, tindrem increment d’habitatge públic, conservarem l’edifici original de Vallmitjana de 1860 i donarem a conèixer aquest patrimoni a la ciutadania.