El BCN Film Fest i la nova normalitat cinematogràfica

Cultura

per Joan Millaret

La 4a edició del Festival Internacional de Cinema Barcelona Sant Jordi s'ha inaugurat aquest dijous dia 25 als cinemes Verdi en una gala presentada per l’actriu Cristina Brondo. El BCN Film Fest gaudeix d’una extensa i variada Secció Oficial en què predominen adaptacions cinematogràfiques d’obres literàries però, també, força films històrics així com films biogràfics. El cineasta polonès Jan Komasa competirà amb Corpus Christi, film nominat a l’Oscar, sobre un jove convicte que es vol fer capellà. La cineasta alemanya Caroline Link, la famosa directora de En un lugar de África (2001), participarà amb Cuando Hitler robó el conejo rosa, basat en la novel·la homònima de Judith Kerr, sobre una nena de família jueva que ha d’abandonar Berlín amb la seva família cap a Suïssa després de l’ascens de Hitler al poder. La història es fa present de nou amb un film de caire biogràfic, De Gaulle del cors Gabriel Le Bomin, sobre la figura del general francès De Gaulle que va optar per la resistència armada davant l’ocupació alemanya i en contra del pacte de Pétain amb els nazis. Un dels plats forts serà sobretot el darrer film del cineasta australià Justin Kurzel, La verdadera historia de la banda de Kelly, inspirats en fets històrics novel·lats per Peter Carey. Aquesta cinta sobre un bandoler del XIX arriba després que Kurzel hagi deixat una forta empremta amb films com el seu furiós debut Snowtown (2011) o la singular adaptació del clàssic shakespearià Macbeth (2015).

Altres seccions complementen l’oferta cinematogràfica del BCN Film Fest. Tindrem ocasió de veure el debut cinematogràfic de l’actriu australiana Shannon Murphy, El glorioso caos de la vida, dins la secció ‘Cinema amb gràcia’, film provinent del Festival de Venècia on Toby Wallace va aconseguir el Premi Marcelo Mastroianni al millor actor jove. D’altra banda, el certamen ha anunciat la presència a Barcelona de Miguel Ángel Jiménez i Emma Suárez, director i protagonista principal de la pel·lícula basca Una ventana al mar, corresponent a la secció Zona Oberta, el divendres dia 26.
El mateix dia, membres de l’equip de La lista de los deseos del madrileny Álvaro Díaz Lorenzo com el propi director i l’actriu Silvia Alonso presentaran aquest film de la secció ‘Cinema amb gràcia’ sobre el viatge d’unes amigues al Marroc, film coprotagonitzat a més per María León i Victoria Abril.