Quina por?

Terapeuta familiar Gestalt i PNL

@ClaraDarder

per Clara Darder

La por és un tret característic de tots els animals, entre ells, nosaltres els humans. Una emoció primària que ens ajuda a sobreviure, per estar alerta i preveure qualsevol risc present o futur, podent fugir dels perills i sobreviure. Però... Que deixem de fer quan la sentim? La sensació d’angoixa per la presència d’un perill real o imaginari ens paralitza i no avancem. El temor ens fa ser més desconfiats i ens fa creure que el futur serà incert.

També hi ha un altre tipus de preocupació més recent o que està més al dia i no es tan nostra. Aquella por que ens ve de fora i que ens transmeten els altres: les xarxes socials, els mitjans, els governs, la societat, etc. Provocant-nos tenir el cor encongit. Ara està molt de moda insuflar inquietud per sistema, per a tenir milers de criatures sota control. Alguns diuen que es el capitalisme més aferrem que ens vol quiets.

Vaig poder entrevistar a la pianista, Clara Peya, que preocupada pel que ens ve a sobre, socialment parlant, em deia: “No vull la por com a control”. Ella ha decidit anar-se’n a una casa sense Internet, i s’ha atrevit a denunciar la manipulació que van adquirint els nostres entorns. Parlar amb ella, m’hi ha fet pensar.

Que vull per a mi i la meva filla? Permetré que a través de la por em diguin com pensar? I us pregunto: Que voleu per als vostres fills i filles? Per què es ara quan hem de decidir el que desitgem per les generacions futures. Permetreu que a través de la por ens controlin? Creieu que ens manipularan més amb l’excusa del nou virus? Ens quedarem a casa quiets i amb morrió? O ens queixarem de com volem el proper futur? Pensem-hi, parlem-ho, mobilitzem-nos per a que la por no torni a triomfar.