Als okupes d'Astúries 12 i als veïns del barri

per Joan Fradera i Òscar Fradera, en nom de Bojous S.L.

Vam poder comprar aquest edifici que està ocupat il·legalment al barri de la Vila fa aproximadament un any. (18/07/2019) No som els antics propietaris que van tenir l'edifici buit durant molt de temps (per motius personals) i per tant, no som responsables en cap cas de la deixadesa de la finca, més aviat al contrari, la vam comprar sabent que hi havia molta feina per fer en temes de neteja, reforma, permisos, etc.

Bojous SL som una empresa familiar de Barcelona que tenim pisos de lloguer i els lloguem TOTS per sota del preu de mercat a veïns de Barcelona i TOTS els lloguers són de llarga durada; per tant, no contribuïm a la gentrificació. Tampoc som cap empresa multinacional que especula amb la vida de les persones ni amb la compravenda d'immobles per treure'n profit. No hem venut mai cap immoble, no hem practicat mai CAP desnonament ni destinem cap lloguer al turisme. De la mateixa manera que els okupes tenen informació sobre nosaltres, poden preguntar a llogaters de BOJOUS quina és la seva experiència amb nosaltres (els animem a fer-ho). Que preguntin quina és la nostra resposta quan un llogater ens proposa una rebaixa, una reforma, una renovació de contracte o que preguntin si a algun veí no li hem tornat tota la fiança quan ha deixat el pis. Que molts propietaris siguin immorals, no vol dir que tots ho siguem.

En aquest edifici del carrer Astúries, veïns, tingueu la garantia que únicament es faran pisos de primera residència i a un preu de lloguer raonable i per sota del preu de mercat. Això forma part de la nostra manera d'entendre el lloguer i la vida, ja que tenim molts coneguts/amics que també pateixen el drama de l'habitatge a Barcelona. És un problema que coneixem de primera mà.

Al mateix temps, quan els okupes parlen de l'estima cap al barri de Gràcia, ens hi sentim molt identificats, nosaltres també hi hem viscut durant molts anys, hi hem estudiat, crescut i seguim tenint-hi moltes amistats. És un barri que ens estimem tant o més que ells i precisament per això es va comprar l'edifici. Tampoc enteníem què hi hagués una finca tan maca i ben situada en un estat de mig abandonament al cor de Gràcia. Els especuladors de veritat i compradors internacionals per mitjà d'agents (que n'hi havia) aviat es van retirar davant els requeriments d'urbanisme, les moratòries del Consell de Districte i la limitació de pisos turístics/hotels que hi ha al barri. Un edifici que va estar en venda molt temps abans que nosaltres el compréssim no hagués durat tant de temps al mercat si s'hi hagués pogut fer un Hotel o apartaments turístics.

Dit això, la constant afirmació que els okupes fan sobre que teníem l'edifici abandonat és totalment falsa. Des del moment de la compra hem estat preparant un projecte d'actuacions immediates respectuós amb la moratòria (rehabilitació de les façanes molt deteriorades, eliminació de les barreres arquitectòniques per fer futurs habitatges, etc.) que hem presentat a l'ajuntament de Barcelona. També en aquest interval es produí la mort del darrer llogater i vam facilitar a la seva família la possibilitat de recuperar les seves pertinences. Totalment demostrable. També teníem l'alarma connectada, anàvem a veure l'edifici amb freqüència; sobretot els dies de pluja per posar una palangana sota les filtracions del terrat, que malmeten les bigues de fusta de l'últim pis i fins i tot jo, Òscar Fradera, vaig anar a intentar aturar l'ocupació sense èxit el (04/01/20) A més, l'endemà mateix ja vam posar una denúncia per l'ocupació. Per tant, estem i estàvem molt pendents, de l'edifici.

La responsabilitat de l'abandonament i deixadesa de l'immoble prèvia a la nostra compra (un fet que també critiquem) és un mort que ens carreguen els okupes molt injustament a nosaltres. Cap dels nostres pisos de lloguer, està buit a excepció d'aquest edifici que precisament volem reformar-lo perquè sigui un habitatge digne.

Animem a qualsevol veí, o als mateixos ocupes, que vulgui veure proves del que afirmem o les amenaces que hem rebut per part dels okupes que contacti amb nosaltres ii li facilitarem qualsevol informació.