Balcons i finestres

per Sara Rañé

Durant el confinament causat per la crisi de la Covid-19 els balcons i les finestres de les cases de la ciutat van anar prenent un nou protagonisme i un nou significat. Van ser un espai de creativitat i van ser utilitzats per activitats ben diverses; la música i el cant, el ball, l’esport, Però sobretot per a l’observació, la conversa i la comunicació entre els veïns i les veïnes .

Enguany, per motius evidents de seguretat sanitària la Festa Major serà més petita, més íntima,més callada, més veïnal, més silenciosa i incerta, potser més reflexiva. El guarnit dels carrers serà mínim i tindrà només un caràcter simbòlic. El concurs de balcons i portalades agafarà el relleu tot contribuint a donar continuïtat al protagonisme d’aquests espais tan sovint oblidats. Les finestres, els balcons i les portes són espais intermedis entre el carrer i la casa, entre el públic i el privat, entre l’ interior i l’exterior. En la literatura i en l’art són símbol d’obertura i de futur, d’aire, de llum, de mirada cap enfora, de transició i canvi.

Els balcons i les finestres guarnits poden ser també petites metàfores, espais d’imaginació i trencament de la quotidianitat, de proposta i crítica, de noves mirades individuals i col•lectives, i de noves possibilitats. Una manera de conservar la tradició i alhora actualitzar-la. Una vegada més, la festa canvia i es transforma reflectint els impactes socials i econòmics de la ciutat. Aquesta vegada ben inesperats i excepcionals.