La Covid i la Torre de Babel

Periodista. Journaliste, Itonai

@lluisbou

per Lluís Bou

La Covid està impactant a tot el món. Un ésser microscòpic va fer tancar a casa la gran majoria de la població mundial, en plena globalització i quan ja s’han enviat sondes al planeta Mart. La humanitat semblava que, com a conjunt, havia arribat a un progrés tecnològic sense precedents, i un virus li ha tornat a baixar els peus a terra.

La Covid té relació directa amb el mite de la Torre de Babel, escrit fa més de 3.000 anys. Diu el Gènesi (Bereshit) que descendents de Noè van intentar construir una ciutat vertical d’una alçada descomunal. Tots parlaven el mateix idioma però quan la torre va arribar al cel, i per tant van desafiar la creació, Déu els va confondre i van començar a parlar diferents llengües fins que es van dispersar.

El mite de la Torre de Babel és ambivalent. Per una banda, és un càstig diví per haver desafiat la creació. Però de l’altra, l’aparició de diverses llengües es pot veure també com una solució mítica d’origen diví per evitar el mal, en compartimentar les preses de decisions, i en el fons repartir el poder. Què acabarà representant per al món la pandèmia del Covid? Tindrà un impacte superficial o també serà profund i una lliçó humanística? Ha servit per plantar-nos altre cop el peus a terra?