Concurs de pintura Passeig de Sant Joan, 20 anys

El certamen suma dues dècades d'activitat
El certamen suma dues dècades d'activitat

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

La 20a edició del Concurs de Pintura al Passeig de Sant Joan no s'ha pogut celebrar enguany a causa de la pandèmia; és la segona vegada en dues dècades que s’ha hagut de suspendre. Anteriorment, les obres de remodelació del passeig en va ser la causa. Els organitzadors, l’Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan, han cregut convenient recordar als artistes i al públic les circumstàncies per les quals no s’ha pogut realitzar. A més, aquesta edició compleix vint anys d’existència, i per això els seus responsables han decidit fer un vídeo recordant-ho i demanant la participació dels membres del jurat d’aquests darrers anys, perquè valoressin la trajectòria dels premis des dels seus inicis. Els entrevistats han estat José Corredor-Matheos, Josep Bracons, Augusto Roig i qui firma aquest text. En conjunt van expressar la importància de que es pugui dur a terme un esdeveniment d’aquest tipus i, sobretot, que es faci al carrer, on moltíssimes persones poden gaudir durant tres dies de més d’un centenar d’obres de diversos estils i tècniques, tant d’artistes joves com professionals i aficionats. L'any passat, a més, es va donar a conèixer per primer cop el Premi d'Escultura; les obres es van poder contemplar en una sala polifuncional situada a l’altell del mercat provisional de l’Abaceria. 

Per altra banda, el  nivell dels participants en aquests anys ha estat progressiu, sobretot perquè alguns d’ells són artistes que ja exposen en galeries i centres d’art, encara que no hagin estat premiats. També la tasca de col·laboració amb la Facultat de Belles Arts ha estat important, sobretot a través d’un dels membres del jurat, Augusto Roig que n’és professor. Aquesta relació ha permès que alguns participants als premis provinents de la Facultat de Belles Arts i seleccionats pel propi Roig, hagin exhibit diverses obres a la seva sala d’exposicions. L’evolució del Concurs de Pintura ha estat creixent, encara que aquests darrers anys ja s’ha estabilitzat en un nombre concret de participants. L’any 2000 hi van participar més d’una vintena de pintors, vuit anys després ja eren poc més de 50, i l’any 2014 ja es va arribar a la xifra màxima de concursants: 80. Actualment solen ser entre 60 i 70. 

Ara només cal esperar que la propera edició, la XXI, es pugui celebrar amb normalitat perquè aleshores se li doni més valor a aquest concurs, ja que la tasca que fa l’Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan és enorme, organitzant infinitat d’activitats culturals i socials que serveixen per ampliar el teixit associatiu de Gràcia.