La capelleta de Sant Roc del carrer Mateu

La capelleta de Sant Roc, al carrer Mateu a tocar de Torrent de l'Olla
La capelleta de Sant Roc, al carrer Mateu a tocar de Torrent de l'Olla | À.G.P.

La gent vinculada al teixit associatiu cultural gracienc coneix, en general, l’existència de la capelleta de Sant Roc ubicada a la canonada dels carrers de la Fraternitat i de la Llibertat. Això és així principalment per la cercavila, els balls d’homenatge i l’ofrena floral que li fan algunes de les colles de cultura popular de Gràcia cada 16 d’agost. 

Si parlem però de la capelleta existent al carrer de la Fraternitat, tocant el carrer de Tordera, el cercle de gent coneixedora es redueix. I en el cas de la capelleta del carrer de Mateu a prop del carrer del carrer del Torrent de l’Olla segurament son quatre gats que la coneixen. 

Ja feia temps que cada cop que passava pel carrer de Mateu sempre em preguntava si encara hi hauria la figura del sant a dins la fornícula ja que el vidre era totalment opac. Potser la situació de pandèmia o també l’article que va fer en Josep Maria Contel al programa de la festa major d’enguany sobre Sant Roc em va fer decidir. Gràcies a la complicitat d’una veïna de l’edifici on està la capelleta i al préstec d’una escala per part dels amics de la comissió de festa major de Verdi del Mig, en Contel i jo ens vam disposar a mirar si encara hi havia la imatge del sant dins la fornícula. 

Un cop davant la porteta de vidre, la vaig provar d'obrir i al cap de tres intents ho vaig aconseguir, amb una grata sorpresa: la imatge hi era

Mentre pujava l’escala em vaig estar preguntant com ho fan els castellers per pujar els troncs dels castells sense por i és que us he de confessar que no les tenia totes. Un cop davant de la porteta de vidre, la vaig provar d’obrir i al cap de tres intents ho vaig aconseguir, emportant-me una gratificant sorpresa: la imatge hi era. 

La data de 15 d’agost de 1950 que vam poder llegir a la base de la figura ens va fer pensar que, possiblement, la imatge es deuria haver col·locat aquell any com un acte més dins de les activitats de commemoració del centenari de la independència de Gràcia (1850-1950). La nostra teoria va confirmar-se ràpidament al comprovar que a La Vanguardia del 16 d’agost de 1950 es pot llegir el següent: “Al mediodía de ayer fué solemnemente colocada en una hornacina sita en una de las fachadas de la calle de Mateo la imagen de San Roque, que fué trasladada procesionalmente desde la parroquia decana de Gracia por numerosas comisiones de calles y la del Centenario.” 

Segons en Contel, aquesta capelleta és conseqüència de l’adopció del patronatge de Sant Roc per la epidèmia de còlera de 1854 per part de la gent del carrer. Aquesta advocació fins i tot va fer que la junta de festa major del carrer, anomenat en aquell moment Cortés, es conegués com la Junta de Sant Roc. 

Tornant als fets, i ja per acabar, vam aprofitar l’operació per retirar la brutícia del vidre acumulada durant els anys que li donava aquesta gran opacitat. D’aquesta manera, qualsevol persona que passi ara per el carrer de Mateu, podrà observar la figura d’un sant invocat històricament contra les pestes. Quelcom que és, malauradament, de rabiosa actualitat.

Guillem Roma Batlle