El camí tot just comença

El passat dilluns va tenir lloc la presentació de la Modificació del Pla General Metropolità a l’àmbit dels barris de Gràcia (la Vila, Camp del Grassot i Gràcia Nova, i part de la Salut i Vallcarca). S’endega així un procés participatiu que hem d’aprofitar per plantejar les línies mestres del planejament urbanístic que hauria de guiar el futur de la Vila. Però malgrat un pla d’urbanisme, així d’entrada, sol veure’s com una cosa allunyada, abstracte, el cert és que acaba tenint una importància gran en la configuració de la ciutat, i en conseqüència en les nostres vides. Concretant-ho a la Vila de Gràcia, recordem dues mobilitzacions veïnals properes, una encara en marxa. 

Si La Violeta va estar en perill i va ser comprada per una immobiliària va ser perquè no estava qualificada d’equipament. Si l’Alzina es podia talar i les casetes d’Encarnació es podien tirar a terra era perquè no estaven protegides, i en aquell espai, en aquell moment, el pla d’urbanisme vigent, el PEMPRI (Pla Especial de Millora Protecció i Reforma Interior), permetia fer aquella operació d’habitatge privat. Son dues mostres de per què cal canviar el pla vigent, i que cal fer-ho en un sentit que vagi en contra del procés de gentrificació, que deixa en mans del mercat immobiliari la transformació social del barri. 

Aquest procés participatiu ens ha de permetre debatre entorn de la mobilitat, del verd, de l’equipament i de l’habitatge, fins i tot de les activitats. Després ens quedarà feina, perquè el que es proposi no quedi al paper. 

Tenim reserves de sòl per a construir els equipaments que ens fan falta? El verd privat està protegit? Oi, que no. S’hauria d’incrementar el verd públic? Oi que sí. Fixeu-vos el que està costant dur a terme operacions d’habitatge social públic i d’habitatge dotacional. Sense que la Modificació en marxa sigui exactament un Pla d’habitatge, el que és cert és que pot, i ha de cercar espais per a construir els pisos socials que ens calen. 

El camí tot just comença, i la direcció que prengui ens acabarà afectant a totes. Des de Gràcia cap on Vas us animem a dir la vostra. I si ens voleu acompanyar n’estarem encantades. Queden tres sessions temàtiques del procés participatiu. Apunteu-vos hi. Però no tot s’acaba en aquest pro­cés. Al contrari, tot just comença.

Gràcia cap a On Vas