El món femení, vist per Ariadna Tunnah i Emma Beltran

'Mujeres' és el títol de la mostra fotogràfica d'Ariadna Tunnah i Emma Beltran
'Mujeres' és el títol de la mostra fotogràfica d'Ariadna Tunnah i Emma Beltran | Cedida

Museòleg, historiador i crític d'art.

Troba el seu perfil a les xarxes en aquest enllaç.

L'Espai Jove La Fontana ha acollit l’exposició de fotografies analògiques Mujeres amb una vintena d’obres, totes elles realitzades en color,  de les joves artistes Ariadna Tunnah i Emma Beltran. Tal com diu el títol, la dona és la protagonista d’aquesta mostra, que a mena d’homenatge, les autores volen reivindicar quin és el seu paper dins  la nostra vida diària que, en moltes ocasions ens sol passar desapercebut. Per això reclamen a través d’un text que acompanya l’exposició el reconeixement de l’enorme tasca que desenvolupen, preguntant-se: de quines dones parlem?, ja que “les nostres mujeres són minúscules, son petites lletres que escriuen la nostra quotidianitat. Les nostres mujeres són els peus de pàgina. Aquells que a vegades no llegim però hi són sempre”. 

Respecte al contingut de l’exposició, les fotografies que s’exhibeixen són tant de gent jove com gran –àvies-, però en canvi no apareix la generació d’enmig, o sigui les mares. De fet, donen tanta importància a la figura de la dona com a la del seu entorn. La imatge central de totes les que s’exposen possiblement sigui la del cartell, on es veu una senyora gran al costat d’una finestra. Té la mirada fixa en alguna cosa que li interessa, i que no sabem que és, deixant a l’espectador que esbrini el que està observant. També hi ha una altra obra on es mostra a una dona amb ulleres fosques que està conduint amb les dues mans ben agafades al volant. Al seu costat es divisen unes cases de planta baixa. Aquestes dues fotografies demostren l’actitud i fermesa de la gent gran davant de qualsevol situació que si li presenti. 

A l'exposició 'Mujeres' donen tanta importància a la figura de la dona com a la del seu entorn

Hi ha una peça on veiem a dues dones somrient al terrat de casa seva; mentre la jove mira a cap a la càmera, la gran està fent funcionar el seu mòbil. Aquesta obra enllaça amb la resta d’imatges, totes elles dedicades a noies en diferents posicions i llocs, o sigui observant, escoltant, pensant, parlant o simplement mantenint una actitud relaxada. 

L'entorn  també és important: les tres joves nues que estan d’esquena mentre es disposen a banyar-se al riu, encara que sembla que tinguin dubtes de fer-ho. En una altra obra, apareixen dues noies que estan parlant mentre passegen per un parc. Altres imatges serveixen per adonar-se de la varietat de les seves propostes, com per exemple una noia que està al costat d’un arbre observant-nos;  en una altra fotografia es veu a una jove al darrera d’un vidre fent alguna activitat, mentre al seu davant hi ha una planta que quasi bé tapa l’escena. En conjunt es tracta d’una exposició que permet al públic gaudir d’una sèrie d’imatges agradables, allunyades de qualsevol tema polèmic. I és que la temàtica de la dona no sempre ha d'anar associada a qüestions de violència, també pot ser-ho per qüestions més properes a nosaltres i que siguin motius de reflexió i admiració per la seva actitud: les nostres àvies, que han viscut moments desagradables en el transcurs de la seva vida però que han sabut mantenir el timó de la llar.

'Mujeres' és el títol de la mostra fotogràfica d'Ariadna Tunnah i Emma Beltran