Pacifiquem Milà i Fontanals

La plataforma Pacificació Milà i Fontanals vol reduir el trànsit en aquest carrer
La plataforma Pacificació Milà i Fontanals vol reduir el trànsit en aquest carrer | Cedida

Fa 15 anys un grup de veïnes vam defensar la pacificació dels carrers de la Vila amb la instal·lació de pilones, fet que va generar un conflicte entre l’Ajuntament i algunes veïnes i comerços del barri. Avui ningú dubta que aquella va ser una aposta necessària, que ha donat lloc a la millora en la qualitat de vida i l’activació econòmica del barri. Ara posem les banyes en la pacificació del carrer Milà i Fontanals, conegut per ser una via d’entrada de vehicles des de l’Eixample cap a la Vila. Aquest carrer estret és un dels carrers més contaminats de tota la Vila, perquè fa pujada, pels dos semàfors que provoquen frenades i arrencades, per la seva estretor, l’alçada dels edificis i perquè l’aire no hi corre. 

En aquest carrer hi ha un centre educatiu molt especial, l’ACIDH. La densitat de circulació no ofereix a l'alumnat les millors condicions de salut, i dificulta les entrades i sortides del centre educatiu amb tranquil·litat i sense risc d’atropellament. Aquest any, amb la recomanació de mantenir les finestres obertes per la COVID19, el soroll dificulta seguir les classes. L‘Ajuntament ha pacificat molts entorns escolars, l’ACIDH també mereix un entorn amable. 

Si pensem en clau de futur i en l’activació econòmica postCovid, els carrers del voltant del Mercat de l’Abaceria hauran d’estar més preparats per als vianants. Al carrer Milà i Fontanals, petits comerços obren les seves portes en un entorn hostil, i fan mans i mànigues per tirar endavant els seus negocis. No ho tenen fàcil, les voreres estretes, i la circulació de cotxes dificulten que els vianants s’hi aturin. 

Només cal que ens fixem en les experiències que ja tenim al barri

Sabem l’esforç que l’Ajuntament ha fet per canviar el model de mobilitat tenint en compte l’emergència climàtica. Volem destacar l’eix verd que s’ha generat al carrer Girona i que hauria de tenir continuïtat a Milà i Fontanals, convertint-lo en una porta amable d’entrada a Gràcia. 

Les veïnes de la zona volem seguir circulant pels carrers i som conscients que la seva pacificació provoca recels. Però només cal que ens fixem en les experiències que ja tenim al barri on, amb carrers de prioritat invertida i canviant els sentits d’alguns carrers, es garanteix la circulació d’aquells que ho necessitin i  milloren les condicions d’habitabilitat i salut. Tothom hi surt guanyant. 

Tampoc podem obviar el procés de gentrificació. La pacificació d’una zona no ha d’expulsar les veïnes de tota la vida, ni fer apujar el preu dels habitatges. Però seria també absurd que, per por d’aquesta gentrificació, acceptem viure en condicions de contaminació i de mobilitat que no ens mereixem. La gentrificació no la resoldrem només les veïnes, cal que els polítics legislin de manera valenta. Aquí ens hi trobareu, sempre. Els carrers han de seguir sent nostres, per jugar, caminar i passejar, sense fums ni sorolls. El Procés Participatiu sobre el disseny del MPGM és una oportunitat per a que tothom hi digui la seva. I volem demanar que la Vila sigui un lloc on passejar, gaudir dels carrers, de les seves botigues i dels seus edificis d’una manera pacífica, saludable i sostenible.

Maria José Ruiz Llach, plataforma veïnal Pacificació Milà i Fontanals