Entre la plaça de les Dones del 36 i l'Espai Maria Salvo

Salvo, a la inauguració l'any passat de l'Espai que porta el seu nom, local de BComú
Salvo, a la inauguració l'any passat de l'Espai que porta el seu nom, local de BComú | Cedida

Director de L'independent de Gràcia

@albertbalanza

Ella insistia des de feia temps: volia rebre el setmanari a casa seva, a la Travessera de Dalt 14, i nosaltres trigàvem massa a fer anar la neurona del retoc en la distribució. Finalment ho vam aconseguir, i mai més la vam tenir lluny. En primer lloc, perquè cada pocs mesos la companya de redacció, Carina Bellver, feia una columna d'opinió explicant les converses inacabables amb ella des que es van conèixer ara fa 20 anys a Ràdio Gràcia. "Una altra columna de la Salvo?", cridava el director. A la secció Ull de dona, la Conxa Garcia, una altra de les veteranes del primer cercle de suport a les Dones del 36, també li fotia de tant en tant. 

La Salvo ens ho recordarà cada dia. La gent gran té història. No ho oblidarem

Dilluns al vespre vam trigar poc a assabentar-nos de la notícia a través del missatge a xarxes de l'alcaldessa i de seguida vam recuperar el particular homenatge que li vam dedicar i que ens va regalar amb la seva última entrevista, i la redifusió a xarxes ja no es va aturar. Des d'aquella última hora de dilluns a tot el dimarts, el senyal de la tauleta cada cop que hi ha un retuit o un m'agrada al compte de Twitter de L'Independent no parava de sonar: plim, plim, plim, plim... 

Perquè la Salvo no era una de tantes però sí un referent i un exemple de la vida que pot haver viscut un cos de 100 anys, i que els que no tenim -ni probablement tindrem mai- aquesta edat som incapaços de copsar quan ens relacionem amb la gent gran. Encara avui cadascun de nosaltres no sabem gairebé res en detall de la vida dels nostres avis, encara que proclamem amb orgull que, per exemple, jo sóc nét del vaquer del carrer Major de l'Hospitalet i d'un dels ferrallistes que van ajudar a aixecar el camp del Barça. La Salvo ens ho recordarà cada dia. La gent gran té història. No ho oblidarem. Almenys perquè cada dia passem per venir a la redacció per la plaça de les Dones del 36 i per l'Espai Maria Salvo.