Aprendre dels arbres

Cant degli alberi (El cant dels arbres) és un llibre d'Antonio Moresco, un escriptor de Màntua, gran apassionat del senderisme: la seva biografia explica que va creuar caminant la península itàlica i part d'Europa. La seva ultima obra és una novel·la onírica, ambientada en els carrerons estrets d'una Màntua deserta, en plena pandèmia Covid. L'autor tria, en un món colpejat per un ens invisible, escriure sobre els arbres; concretament sobre els arbres emmurallats: els que creixen en el ciment, en les esquerdes dels edificis. Sobre les tiges que s'obren pas en les clavegueres, a les voreres de les ciutats. Sobre les arrels que, lluitant contra l'asfalt, es despleguen en recerca de l'aigua, mentre les branques s'estiren tot buscant el sol. 

Des de la saviesa antiga, Moresco ens parla de l'existència, de la màgia de voler viure

Una vida silenciosa, la dels arbres, testimonis de la vida dels homes, aquestes estranyes criatures. Una faula escrita en els mesos més durs d'aquest any, en la qual s'alternen les dades esgarrifoses dels morts amb la paraula eterna de la naturalesa. 

Les reflexions d'aquests especials arbustos són commovedores. Des de la saviesa antiga, l'autor ens parla de l'existència, de la màgia de voler viure, de la lluita quotidiana en un món hostil, per assolir el raig de llum que ens permet viure. Aprenem dels arbres emmurallats, obrint-nos pas entre les adversitat per tal de seguir creixent.