Nadala 2020: Carta a Baltasar

El pessebre de l'oratori de Sant Felip Neri, amb la representació del naixement
El pessebre de l'oratori de Sant Felip Neri, amb la representació del naixement | À. Gutiérrez Pascual

No voldria demanar-te massa coses aquest any, però que bé que ens aniria una ajudeta per anar fent! 

Has de saber que Sant Josep va tenir febre i ara són tots tres al llit. Han tancat la cova i ja no hi podem anar ni de nit. Els guàrdies que la vigilen s'han endut el caçador. Havia anat a portar una llebre i un brot de timó per la Maria, que tossia molt. 

Cada setmana ens trobem a la Plaça del Pou per demanar que el deixin anar, però el governador és molt cabut. Aquest reialme és fet de suro i tots els reis són fets de fang! 

Jo ja no tinc mà esquerra, la vaig perdre i no la trobo. Potser és en aquella caixa on ens guarden quan les festes ja han passat. 

La pastora Caterina ha perdut el cap per un noi que vé de fora i que mena ara el ramat. La dona que renta té fred a les mans, n'està ben farta i diu que ja n'hi ha prou. Al pescador li han confiscat la canya perquè mai no havia fet els papers. Han pintat els carrers que porten al riu i ara no hi deixen anar ni als ànecs. L'àngel ha perdut la ploma i ara canta pels presos a la coral de la plaça. El temps s'ha tornat boig i, com que no neva ni plou, l'home de la neu s'ha quedat sense feina, a la resta ens han fet un erto. 

Porta carbó, encara que sigui, així potser podrem encendre foc, que no ens deixen ni anar a fer llenya. 

T'estima, 

El Caganer

Per Josep Fornés