Obrim portes, tanquem ferides

Passavolants pel carrer Verdi, aquests primers dies del 2021
Passavolants pel carrer Verdi, aquests primers dies del 2021 | À.G.P.

És el primer número del Nou Any. És el primer després d’un any extraordinari. (Us recordo la definició d’extraordinari del DIEC: Que està fora de l’ordre o de la regla comunament seguida, no acostumat.)

I és per això que a casa no hem acabat l’any sense fer DOS esforços extraordinaris: el primer, celebrar un Nadal contingut, és a dir, prenent totes les mesures preventives possibles per no contribuir a la propagació del virus. I el segon esforç, fer cas a la tornada d’una cançó de Gloria Estefan: “Y vamos abriendo puertas, y vamos cerrando heridas” (llegiu-lo amb ritme de salsa, per descomptat!)

Cada Nadal, i sobretot per Cap d’Any, s’acostuma a fer balanç de l’any viscut. Enguany jo també l’he fet, com sempre, però he intentat, tot i que ha estat un any especial, fer-lo en positiu.

Si somriem, contagiem al del nostre costat la nostra alegria, perquè amb el cap ben alt tot es veu millor

Alto! Com pot demanar aquesta que fem balanç en positiu??!! Caaaalma: que no se m’ofengui ningú per demanar això, ara m’explico:
Hem viscut un any difícil, complicat, durant el qual hem perdut a gent que estimàvem, hem patit pels nostres llocs de feina, ens hem adaptat com hem pogut a la nova situació i, si esteu llegint això, és que hem sobreviscut. I, com a supervivents, amb potser múltiples ferides, incerteses i decepcions, ens hem d’aixecar i no podem fer una altra cosa que mirar el futur amb bona cara.

Això significa per a mi la tornada de la cançó: tanquem les ferides, curem-nos, fem servir la petita pausa d’aquests dies en refer-nos i encarem, si us plau, aquest any que tot just comença amb ganes de menjar-nos el món: Obrim portes! Que entri l’aire fresc (missatge patrocinat pel Departament de Salut)! Renovem-nos!
Hem passat, en general, un mal any, però 2021 no mereix, ni nosaltres ho mereixem, seguir ensopits i capcots: tanquem ferides i mirem allò positiu que ens pot deparar el Nou Any. Perquè produirem més endorfines; perquè si somriem, contagiem al del nostre costat la nostra alegria, perquè amb el cap ben alt, tot es veu millor!
Bon Any Nou a tothom!

Sílvia Mayor, professora