El significat del teu nom

El nom ens caracteritza, ens acompanya, ens fa individus en la multitud
El nom ens caracteritza, ens acompanya, ens fa individus en la multitud | À.G.P.

Què és el nom? Què significa posar nom a un nadó? Tres parelles d'amics, a finals de l'any passat, van donar a llum. Els tres infants han nascut en països diferents, amb llengües i cultures diverses. Però comparteixen una cosa en comú: cap d'elles ha posat encara nom al seu nadó. Volen el so perfecte, que sigui fàcil de pronunciar en tots els idiomes. Volen que el significat sigui el més noble, ple de virtuts i que sigui premissa d'un futur daurat. I, sobretot, que el nom sigui el més original de tots. Cada setmana parlo amb els meus amics que viuen a Finlàndia, a Itàlia i a Mèxic, i la resposta és sempre la mateixa: encara no el tenim! 

Recordo que els meus oncles i avis tenien el nom del Sant del dia que van néixer

Recordo que tots els meus oncles i avis tenien el nom del sant del dia que van néixer. ¿Naixies en el dia de Sant Pau? Llavors t'havies de dir Pau. I tots d'acord. Després hi va haver un alliberament de les regles socials i els nens van començar a dir-se segons el gust dels pares. 
Ara, portat a l'extrem, el nom es carrega d'un significat transcendental, diví. És clar, el nom ens caracteritza, ens acompanya, ens fa individus en la multitud, ens retorna un rostre, una música. Però no per això, pot ser més important d'allò que anomena, és a dir, no és el nom el que tria el destí del nadó, llevat que sigui el personatge d'una tragèdia grega i es digui Èdip.