Costureres

Aquestes dones i moltes d’altres han estat el principal exemple d’aquesta societat
Aquestes dones i moltes d’altres han estat el principal exemple d’aquesta societat | Cottonbro/Pexels

Vaig acabar 2020 interpel·lant les reines. I tal com està de descosida la societat, continuaré parlant de reines. Conec unes quantes que son costureres. Anònimes. Que s’han passat mitja vida aixecant-se a les 4 de la matinada, sacrificades fins l’esgotament ja fos per passió, per necessitat o simplement perquè volien tenir la dignitat i el dret de sentir-se ben útils a la comunitat i als éssers estimats. Moltes vegades sense contracte ni reconeixement social.

Haurien de ser convidades d’honor a les facultats d’enginyeria i donar masterclass de gestió de processos

Les meves dues iaies cosien. Vaja si cosien! La iaia Flora de família humil però rica (rica en humanitat essencialment) cosia roba als oficials i soldats al protectorat espanyol al Marroc. La iaia Sole després d’un ictus descomunal continuava donant-li als pedals de la Singer que ja voldria un ciclista professional. La tieta Virtudes em va fer una camisa digna d’alta costura. La senyora Josefina, que en pau descansi, mentre cosia també tenia temps per cosir-nos al seu fill el Jordi i a mi de bons consells i d’històries del passat (i de les seves receptes culinàries, ja ni parlem que em poso sentimental). He conegut històries de costureres de boca de les seves filles com la Josefa G. El seu home va morir en un atemptat terrorista (perpetrat per les cloaques de l’Estat espanyol). Va trigar vint anys en ser reconeguda com a víctima. Mentrestant cobrava divuit-mil pessetes de pensió i havia de netejar pisos de dia i cosir a les nits per poder oferir estudis a les seves filles.

Aquestes dones i moltes d’altres han estat el principal exemple d’aquesta societat. La llista de reconeixements seria tan llarga que la incompetència institucional actual no tindria suficient gabinets jurídics ni BOE’s per compensar-les.

El seu mapa mental ha estat el seu principal actiu, i no està prou reconegut. Patrons, sacrifici, precisió, compromís, disseny, fer mans i mànegues, sostenir fills, cuidar nets i unir. Haurien de ser convidades d’honor a les facultats d’enginyeria i donar masterclass de gestió de processos. Sí, estem descosits. Potser teníem la solució i el mirall més a prop del que ens imaginàvem. Elles, les costureres.