La decisió de fer les maletes

Imatge promocional del programa 'Expat' de la RAI, la ràdio pública italiana
Imatge promocional del programa 'Expat' de la RAI, la ràdio pública italiana | Cedida

A la ràdio publica italiana, hi ha un programa que cada dissabte explica la vida dels italians que viuen arreu del món. El programa es diu Expat i ho aconsello per a tots aquells que vulguin aprendre italià. Les biografies dels protagonistes són molt inspiradores i reflecteixen una problemàtica que colpeja el país des de fa dècades. Un sistema burocràtic molt obsolet, una dificultat important per accedir a llocs de treball amb contracte estable i amb prestacions dignes.

La vida d'expatriat no només és sinònim de llibertat i aventura. També és sacrifici

A Itàlia hi ha una generació sencera que sortirà de la universitat sense cap perspectiva laboral. Per aquestes raons, molts decideixen anar a la recerca d'alguna cosa millor. Em va agradar molt l'anècdota d'una italiana establerta a Rússia, sobre el sentiment de felicitat que va sentir en arribar a l'aeroport de Moscou, on per fi podia escoltar i viure l'idioma que durant anys havia estudiat a l'escola. També les experiències dels que expliquen com a Itàlia els deien que no podien, que era massa complicat, i escoltar com els seus projectes s'han pogut realitzar en els països d'acollida. 

No és fàcil decidir fer les maletes i anar-se'n. La vida d'expatriat no només és sinònim de llibertat i aventura. També significa sacrifici, constància i de vegades, sobretot a l'inici, solitud. Les vivències d'aquests joves i adults que escolto els dissabtes a la ràdio m'omplen de tendresa i em recorden que jo també sóc una d'ells, una persona que va decidir donar un rumb diferent a la seva vida i arrelar en un altre lloc.