CNC, 90 anys: un viatge al passat que encoratja a afrontar el futur

El primer equip femení de waterpolo del Catalunya, dissabte passat al partit contra el Sant Feliu
El primer equip femení de waterpolo del Catalunya, dissabte passat al partit contra el Sant Feliu | Josep Ponferrada (PFotoalbums)

El 21 d'abril del 2021 celebrarem noranta anys de vida del Club Natació Catalunya. L'aniversari arriba en un punt crucial envoltat d'un context d'incertesa per a l'entitat gracienca. Afrontem la pandèmia de la Covid-19 i la negociació continuada amb l'Ajuntament de Barcelona per tal de buscar una solució a la nostra situació econòmica. Dos reptes absolutament complexos que dificulten la supervivència del CNC en un context de crisi global.

Un tret de la nostra entitat és la capacitat de superar obstacles, reinventar-se i treure les forces d'on sigui per lluitar i seguir endavant

Tanmateix, no és, ni de bon tros, el primer obstacle en el camí del club. Si hem de destacar un tret de la nostra entitat és la capacitat de superar obstacles, reinventar-se i treure les forces d'on sigui per lluitar i seguir endavant.

Així ho reflecteix la nostra història, iniciada el 1931 en els famosos Banys Orientals situats en el barri de la Barceloneta. Durant la Guerra Civil el CNC es va quedar pràcticament sense socis. Gràcies a la voluntat i l'energia dels pocs associats, vam aconseguir tirar endavant, i el 1943 estrenàvem una nova etapa a la piscina Banys Populars, a la Travessera de Gràcia, 218. En aquesta instal·lació vam adquirir una gran personalitat com entitat social i esportiva, i una forta vinculació al barri de Gràcia. Però vint-i-sis anys més tard vam haver de deixar-la i tornaven els problemes i la lluita per la supervivència.

El club va viure tres anys molt crítics: es va llogar un local al carrer Torrent d'en Vidalet per tal de seguir amb la vida social del club i instal·lar-hi les oficines. Els socis comptaven amb un espai format per dutxes i vestidors, a la platja de la Barceloneta, cedit per l'Ajuntament de Barcelona. I els esportistes es van veure obligats a entrenar-se i a competir en altres piscines.

Però el 1972 estrenàvem una època d'esperança, projecció i bonança: Amb l'arribada de la nova instal·lació CEM Can Toda, es van aconseguir èxits aclaparadors com el famós títol de Campions d'Europa de waterpolo masculí l'any 1995. Es van formar molts dels millors esportistes de la història de la natació i el waterpolo; i es va consolidar una massa social de 12.000 socis i sòcies.

No obstant això, va aparèixer una altra pedra en el camí: Una nit del 2003 una corretja del sostre es va trencar. La instal·lació va quedar malmesa i, per sobreviure, calia construir-ne íntegrament una de nova. Fent ús de la piscina exterior i dels barracons provisionals que es van instal·lar, vam persistir fins al 2009, però la baixada de socis va ser exponencial. El CNC va estrenar la nova instal·lació sent poc més de 3.000 socis.

Gràcies a la lluita continuada de la nostra massa social, dels treballadors, dels esportistes i de les juntes directives, al Club Natació Catalunya hem pogut sobreposar-nos a qualsevol situació i aixecar-nos cada vegada que hem caigut. Ara tenim un altre obstacle transcendental que passa pel suport total de l'Ajuntament de Barcelona. Som conscients que aquesta és l'única fórmula de supervivència, però ens mantenim optimistes, persistint la consciència de què, com sempre, tirarem endavant.

Així doncs, al Club Natació Catalunya pretenem celebrar aquest aniversari mirant enrere i celebrant tot el que hem aconseguit en aquests intensos noranta anys de vida. Però també commemorarem l'aniversari mirant el futur amb la certesa que la nostra capacitat de lluita i perseverança ens portarà a, d'aquí a deu anys, celebrar el centenari. I, perquè no, a seguir construint la història de l'esport de la nostra ciutat durant moltes dècades més.

Club Natació Catalunya