Les novetats

L'edifici de la merceria Las Novedades, a la Travessera 321, a punt per l'enderroc aquest dijous
L'edifici de la merceria Las Novedades, a la Travessera 321, a punt per l'enderroc aquest dijous | À.G.P.

M’agrada L’Independent perquè és el lloc on es publiquen les notícies importants. Les importants de debò, no les de Twitter: les que afecten a la vida de la gent, al seu paisatge i a la seva forma de ser i relacionar-se. Una d’aquestes notícies importants, per al veïnat del Camp d’en Grassot, és que hem sabut que tiren a terra l’edifici de Las Novedades, la merceria històrica de la Travessera de Gràcia. Las Novedades era un dels últims vestigis del comerç tradicional: van tancar el 2018, però no ha estat fins fa quatre dies que uns operaris han començat l’enderroc.

Que tirin a terra Las Novedades i hi facin pisos de luxe és una novetat i al mateix temps és una mala notícia

Las Novedades van a terra per un conjunt de coses complicades d’explicar –l’especulació, la gentrificació, etcètera– però perquè ens entenguem tots, direm que Las Novedades van a terra perquè la gent ja no cus i a Gràcia ja no hi ha modistes. Las Novedades és del 1927 i el Sergi, el senyor rere el taulell, era la tercera generació al capdavant del negoci. Entrar-hi era endinsar-se en una altra època, amb el taulell de fusta massissa, els calaixets i el mobiliari ple de vetes i fils. Els nens d’abans del Col·legi Claret hi anàvem a comprar-nos aquella bata de ratlles tan típica, que ara ja no es veu pels carrers perquè, per sort, els nens d’ara del Col·legi Claret ja no van amb bata.

Las Novedades han anat a terra perquè ja no hi ha modistes, i les que encara hi ha deuen comprar per Amazon. Abans de Las Novedades ja havia anat a terra el bar Els Pilons, “el Port Mariner de Gràcia”. On hi havia Els Pilons ara hi ha pisos de luxe, semblants als que d’aquí un temps hi haurà on ara hi ha Las Novedades i que ja s’anuncien a la web de la promotora com a “pisos i dúplex amb gran jardí a tocar de la Sagrada Família”.

La promotora es diu SR Promotors i si fas una mica de cerca descobreixes que és d’uns senyors que es diuen Sentís que tenen 15 empreses més de fer pisos i dúplexs. La diferència entre els senyors Sentís i nosaltres és que ells van assabentar-se fa molt de temps que les modistes ja compraven a l’Amazon i que era millor fer pisos i dúplex que deixar-se la vida per tirar endavant una idea com Las Novedades, que és molt més que un negoci, perquè és part de la forma de ser i de relacionar-se d’un barri.

Que Las Novedades vagin a terra no hauria de ser necessàriament una mala notícia. Que passin coses noves al món no hauria d’implicar per força que aquestes coses noves siguin males notícies. La nostàlgia per la nostàlgia resulta absurda, i de vegades tot avança i hi ha novetats que són bones notícies. Per exemple: que els nens i les nenes del Claret deixessin de portar bata va ser una novetat en el seu moment, i en canvi va ser una bona notícia. Que tirin a terra Las Novedades i hi facin pisos de luxe és una novetat i al mateix temps és una mala notícia. Vol dir que no hem estat capaços de generar un temps i un espai en què, quan una merceria de barri tanca, al seu lloc hi neix una idea nova que pren el relleu. Una idea que no tingui forma de bloc de pisos de luxe amb jardí, sinó de merceria de barri. Perquè sabeu què? Que les millors formes de ser i de viure, siguin noves o no, s’assemblen bastant a la idea d’una merceria de barri.

Roger Palà