Promeses electorals encarrilades

Obres al darrer tram de les escales de la Baixada de la Glòria
Obres al darrer tram de les escales de la Baixada de la Glòria | À.G.P.

Les ciutats avancen, els barris progressen i l’espai públic s’endreça. A poc a poc s’aconsegueixen petites o grans fites que suposen, al capdavall, millores en el dia a dia de la vida dels veïns i veïnes. Aquest és l’objectiu de la feina que desenvolupem les persones que tenim la responsabilitat de governar des de cadascun dels districtes que formen Barcelona. Sovint, però, aquests desitjos no es fan realitat tan de pressa com a tots ens agradaria. Problemes de tota mena, des de discrepàncies polítiques o veïnals que s’eternitzen fins a qüestiones tècniques o les inevitables dificultats pressupostàries, fan que moltes idees no s’acabin concretant o bé, que ho facin molt més tard del previst. Però moltes altres vegades, sortosament, aquells projectes dibuixats sobre un paper o escrits en un full d’intencions es converteixen en una brillant realitat. Llavors és quan la política a nivell de base, aquella que es fa des dels barris i per als barris, adquireix tot el seu sentit.

Abaceria, Baixada de la Glòria i Travessera de Dalt són exemples de coses que es fan bé, parlant amb tothom

Tot això ve a tomb perquè aquestes setmanes, a Gràcia hem encarrilat tres importants projectes que des del grup municipal del PSC al Districte ens havíem compromès a defensar en campanya electoral.

En primer lloc, em vull referir a l’esperadíssima reforma del mercat de l’Abaceria, que ara pren forma i també fons amb un projecte que el permetrà reviure com al gran motor d’activitat comercial i social del barri que sempre ha estat. El nou disseny ara aprovat, a banda de modernitzar totalment l’equipament, preveu guanyar espai obert per als veïns i, com a element significatiu, inclou finalment una tercera planta subterrània amb 3.600 metres quadrats per a ús de les entitats. Amb això aprofitem una gran oportunitat de comptar amb nous espais per al teixit associatiu en un barri tan mancat de metres quadrats.

Per un altre costat, i després de tres sessions obertes als veïns on s’ha presentat l’avant-projecte d’actuació a la Baixada de la Gloria, estem més a prop de recuperar una prestació de servei essencial: unes escales mecàniques modernes que funcionin correctament i que permetran salvar els importants desnivells d’aquella zona. Les escales mecàniques no són un luxe sinó una necessitat bàsica en els barris costeruts.

I finalment, a mig camí entre l’Abaceria i la Baixada de la Glòria, em vull aturar a la Travessera de Dalt per esmentar l’aprovació de la modificació del pla d‘usos en aquesta important via del districte. La nova mesura respon a una demanda dels comerciants de la zona que des de bon principi vam recollir des del PSC i que l’Alberto Lacasta ha defensat personalment amb insistència. L’aprovació del pla d’usos permetrà recuperar l’ espai com a eix comercial i vital i recuperar l’ambient de trobada que ha perdut en els darrers anys.

Són tres exemples de que les coses, si es fan bé, escoltant i parlant amb tothom (veïnat, comerciants, associacions...), amb l’impuls ciutadà i amb voluntat política, es poden fer realitat. És el moment de sentir-se satisfet i, sobretot, útil a la ciutadania.

Mercè Saltor Guinjoan, consellera i Secretària de Política Municipal del PSC Gràcia