Terrorisme sexual

Cartell del documental 'City of Joy'
Cartell del documental 'City of Joy' | Cedida

Fa uns dies va morir a la República Democràtica del Congo l'ambaixador italià, víctima d'una emboscada. El jove ambaixador va sortir de la seva torre d'ivori i acompanyat per un policia i el seu xofer, anava a abastir amb ajudes humanitàries els pobles orientals del país. El camí que anaven a recórrer es considerava segur. La paraula seguretat no existeix al Congo des de fa més de dues dècades. Els guerrillers van acabar amb les vides dels tres.

Les violacions són armes de guerra que utilitzen el cos de les dones per destruir les comunitats

A l'endemà, els diaris italians van posar al descobert la tràgica situació que viu la gent en aquest país de l'Àfrica Subsahariana. Un genocidi silenciat per òbvies raons econòmiques: el Congo és actualment el pou més important de matèries primeres del món. Són molts els països involucrats en l'explotació de mines i mà d'obra. I que, per salvaguardar els seus interessos, utilitzen a guerrilles de mercenaris famolencs i desesperats.

L'acte de terrorisme més perpetrat és la violència cap a les dones. Les violacions són armes de guerra que utilitzen el cos de les dones per destruir el teixit social de les comunitats. Els camps de del Congo són molt fèrtils, però estan sense conrear, ja que ningú vol morir a mà dels guerrillers. Les que es dediquen al cultiu són les dones, i sense elles, no hi ha collita. Recomano un documental meravellós i punyent: City of Joy, sobre les dones víctimes de terrorisme sexual, que van trobar la força de viure per totes les altres que no van poder.