Olga Tokarczuk

Portada del llibre 'Un lloc anomenat antany', editat per Proa
Portada del llibre 'Un lloc anomenat antany', editat per Proa | Cedida

Premi Nobel de literatura 2018, aquesta escriptora nascuda a Polònia el 1962 és psicòloga de formació. Mentre estudiava va fer de voluntària amb adolescents amb problemes. Des del 1968 viu en un poble petit des d’on dirigeix la seva pròpia editorial, Ruda. La defensa de la natura és una de les seves prioritats. És autora de vuit novel·les, com El viatge d’un llibre-poble, Un lloc anomenat antany o Cos; i tres llibres de relats curts, com L’armari o Ciutats emmirallades. Se l’ha traduït a trenta idiomes. 

És una autora incòmoda per a les autoritats i els negacionistes del canvi climàtic

Psicòloga de formació, entre les seves influències destaquen Jung, Txékhov o Poe. Va rebre el premi Brückepreis 2015,  en reconeixement a la seva promoció de la pau, la democràcia i la comprensió intercultural. He llegit Sobre los huesos de los muertos, una novel·la negra, on es qüestiona la responsabilitat dels éssers humans envers la Natura i planteja la revenja d’aquesta vers els homes que la destrossen. Em va sorprendre la seva manera d’escriure, els personatges i la trama. M’han recomanat llegir Cos, una mena de llibre molt especial. 

L’Olga Tokarczuc no és una escriptora fàcil i resulta incòmoda per a les autoritats i els seus conciutadans negacionistes del canvi climàtic. Una autora a tenir en compte.