L'Ajuntament al servei dels Fons Voltors

Concentració davant de la seu del Districte de veïnat del Coll i Vallcarca en protesta pel desnonament
Concentració davant de la seu del Districte de veïnat del Coll i Vallcarca en protesta pel desnonament | À.G.P.

El passat dimecres 10 de Març, el barri de Vallcarca va despertar-se, de nou, amb un altre desnonament executat. Aquest cop, però, eren els antidisturbis de la Guàrdia Urbana qui tallaven el carrer per desnonar una família amb tres criatures (dues d'elles confinades per la COVID-19). Aquesta vegada va ser l'Ajuntament de Barcelona qui va fer fora a la família de casa seva. 

Les institucions no han proporcionat cap alternativa habitacional digna al barri de Vallcarca que permeti continuar l'escolarització dels infants

El motiu que van donar va ser que l'immoble on vivien podia posar en risc la integritat física de la unitat familiar, i que "tot i que aquí els veïns no es queixen, coneixem molts casos on sí que generen problemes". La família vivia en un local que estava okupat des de feia més de 4 anys i on mai s'havia produït cap incident que pogués posar en risc la vida de la família. Fins on sabem, la propietat d'aquest local gestionat per Aliseda Immobiliària, és Blackstone: el fons voltor més gran del planeta. Una dada que és important esmentar, ja que l' Ajuntament fou qui va executar el llançament. 

Davant d'aquesta situació, el Sindicat d'Habitatge de Vallcarca va convocar una concentració el mateix dimecres a la tarda davant la seu del districte de Gràcia. S'exigia una solució per la família desnonada i denunciar les males praxis de l'Ajuntament. L'endemà, l'AFA de l'Escola Montseny (escola on anaven les criatures) i l'AFA de l'Escola Farigola també van posar-se d'acord per tallar el carrer Torrent del Remei, denunciant els fets i el silenci institucional que va acompanyar-los. 

L'endemà, Eloi Badia, regidor de Barcelona en Comú al Districte de Gràcia, va publicar un text a les xarxes justificant el desnonament. Una justificació que, lluny de ser propositiva, legitimava l'actuació dels cossos policials i de l'Ajuntament. Un consistori que s'abandera de ser "l'Ajuntament del Canvi" i d'estar al costat qui menys té, però que acaba fent la feina bruta a fons voltors com Blackstone. 

 Arribats a aquest punt, des del Sindicat d'Habitatge de Vallcarca volem explicar-vos que aquest desnonament -com tants altres des de l'Estat d'Alarma- s'ha efectuat en plena pandèmia. Tanmateix, no es va rebre notificació prèvia, cap contacte amb l'assistenta social ni amb l'escola. No s'entèn que la ciutadania hagi de seguir els protocols establerts per contacte estret amb una persona positiva de Covid i que et facin fora de casa, tot i estar confinat, sense cap mirament. 

Les institucions no han proporcionat cap alternativa habitacional digna al barri de Vallcarca que permeti continuar l'escolarització dels infants. Dues nits d'alberg a l'altra punta de la ciutat ha sigut la solució oferida: una "solució" que obliga una vegada més a una família a perdre el teixit veïnal. "L'Ajuntament del Canvi" no només no ha parat els desnonaments tal com van prometre, sinó que està fent fora famílies de les seves llars, fent la feina bruta als fons voltors, rendistes i especuladors. 

També volem aprofitar aquestes línies per donar les gràcies a tot el veïnat que es va apropar a donar suport, a les AFA de l'Escola Montseny i Farigola i instar a tothom que tingui problemes d'habitatge que participi del sindicat del seu barri. 

Sindicat d'Habitatge de Vallcarca