Més val tard que mai

La Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia ha firmat el manifest 'La cultura popular és necessària
La Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia ha firmat el manifest 'La cultura popular és necessària | Josep M. Contel

President de la Federació de Colles de Sant Medir

@stmedir

Realment és cert. La cultura popular ha trigat una mica a aixecar la seva veu per protestar davant l’ultratge rebut per part del PROCICAT, on en una de les seves decisions, des del gener d’aquest any,  prohibia qualsevol acte de cultura popular i tradicional. Des que va començar la pandèmia, tota la gent que hi pertany, com era lògic, van veure com es limitaven les seves possibilitats de fer les activitats a les que estaven acostumats, una gran majoria al carrer, d’una manera normal i habitual. Es van adaptar, reinventar, imaginar... Van pensar múltiples possibilitats i canvis per poder complir amb les restriccions que venien des de les administracions, fins que va arribar la nova disposició i ens van deixar a la cua de tot, oblidats.

S'ha fet un manifest i es prepara alguna cosa més: la cultura popular ha dit prou

Era indiferent què plantegessis, com ho fessis i amb quines mesures. No els importava si complies amb tot. No es deixava fer. Jo, quan em queixava obertament de la situació, posava com a exemple un concert de gralles en un espai tancat, amb aforament limitat i les mesures necessàries que, si ho miraves tècnicament, seria prohibit per ser cultura popular. Ho feia amb un to distés i rialler perquè no veia probable que succeís. Doncs, ha passat. I això ens ha fet petar definitivament. Si fossin trompetes, sí, però al ser gralles, no, ja que són cultura popular. Tot ha començat al Pla de Barcelona i Gràcia. S’ha fet un manifest i es prepara alguna cosa més. Hem dit prou a tanta injustícia, tot i haver començat a obrir una mica la porta. No és suficient i arriba massa tard, com la majoria de les seves decisions.