Música i escacs al Centre Artesà Tradicionàrius

Partida del torneig d'escacs al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT)
Partida del torneig d'escacs al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) | Cedida

El Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) es dedica a la difusió de la música popular o altrament dita folk ja sigui catalana o d’altres indrets, cosa que fa a través de concerts en directe. Una de les activitats anuals del CAT són “Les vespres del dimecres" dirigides per Marcel Casellas (contrabaixista, compositor i pedagog de música tradicional) i que tenen lloc a la sala - bar del centre. Al llarg de vuit dimecres dels mesos de febrer i març se celebren concerts de música tradicional del món, interpretats per el propi Marcel i dos musics convidats que van canviant cada setmana. També s’incorporen al concert i de forma espontània, joves músics de l’ESMUC. 

El torneig va ser un èxit tant des del punt de vista del gaudi de la bona música, en molts casos improvisada, i de la difusió dels escacs i del Tres Peons, així com de la bona col·laboració entre dues entitats gracienques veïnes

Paral·lelament i mentre es fan els concerts, s’organitzen altres campionats. L’any passat va ser un concurs de mots encreuats. Aquest any l’activitat paral·lela era organitzar un torneig d’escacs. El Club d’escacs Tres Peons, situat també a Gràcia, és el club amb més socis de Catalunya i aquest any celebrarà els seus 50 anys d’història. 

A finals de gener en Marcel Casellas va contactar amb el Club Tres Peons per compartir una iniciativa que volia posar en marxa. Organitzar paral·lelament al concert, un torneig d’escacs amb 16 jugadors. 

Els primers dimecres es va donar a conèixer el torneig per animar al públic i als musics assistents a participar-hi. La inscripció es va tancar amb 14 jugadors aficionats (principalment músics) i 2 socis del Club Tres Peons. 

El Club es va ocupar de la organització del Torneig: sistema de competició, reglament, aparellaments, muntatge setmanal de taules amb taulers i peces prèviament desinfectades, comunicació de resultats en el quadre de competició i per correu electrònic als propis jugadors, sorteig de desempats... 

El torneig es va celebrar en successives eliminatòries a doble partida amb la particularitat de que a cada ronda es va jugar un gambit d’obertura diferent. Degut a aquesta peculiaritat el torneig es va anomenar TGVD (torneig dels gambits de les vespres del dimecres) Un gambit és una obertura d’escacs en la qual se sacrifica material, normalment un peó, per aconseguir una avantatge. 

A cadascun dels concerts es van intercalar breus curiositats/anècdotes del mon dels escacs com en Bobby Fischer, les germanes Polgar, l’obertura Catalana, les diferents modalitats del joc d’escacs i els seus beneficis per la salut mental. El torneig va ser un èxit tant des del punt de vista del gaudi de la bona música, en molts casos improvisada i interpretada per músics que coincidien per primer cop sobre l’escenari, de la difusió dels escacs i del Tres Peons, així com de la bona col·laboració entre dues entitats gracienques veïnes.

Antoni Esteve, membre de la Junta del Club d'Escacs Tres Peons

Concert de 'Les vespres del dimecres' amb Marcel Casellas, al CAT